Rágerjedt egy újságíró kollégájára - cikket csinált belőle

media
2016 január 24., 10:38
comments 148
photo_camera

Ma már közhely, hogy a blogok és a mikroblogok stílusa és témaválasztása és -feldolgozása sokban hatott a "komoly" mainstream újságírásra és viszont.Úgy tíz éve - miután Amerikában beindult a Gawker blogbirodalom és a Huffington Post, mi pedig blogposztokat kezdtünk kirakni az Index címlapjára - még csak izgalmas, inkább futurista gondolat volt ez, és igazából nehéz volt elképzelni, hogy milyen lesz majd a két műfaj kölcsönhatásából keletkező új stílus. Ha lesz olyan egyáltalán.

Hát ha akkor valaki azt mondja nekem, hogy a Nemzeti Sport online kiadásában egyszer arról jelenik meg cikk, hogy a lap póló-Eb-re kiküldött férfi tudósítóját mennyire begerjeszti a közeléből tudósító orosz kolléganő, akkor lehet, hogy nem hiszem el.

Úgy bukkantam a cikkre, hogy éppen az nso.hu címlapján nézegettem a híreket, és megláttam az

A parton is megtaláltuk a legszexibb lányt a póló Eb-n

címet. A sportlapok és -rovatok nagy klasszikusai az "Eb/Vb/bajnokság legjobb csajai/legdögösebb pasijai" típusú cikkek, erre igazából csak azért kattintottam, mert kiváncsi voltam, hogy a mostani szexizmusügyi nyilvános viták változtattak-e bármit az ilyen jellegű újságcikkeken. Ha valahol nem hittem, hogy nagyon meg fogok lepődni, akkor az ennél a klikkelésnél volt. És mégis, a cikk megnyitása után ugyanis azt láttam, hogy az nem egy dögös vízipólósról szól, hanem arról, hogy

Megtaláltuk a legdekoratívabb külföldi sajtómunkatársat is a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon. Mondjuk, nem volt nehéz, nagyjából 95 százalékban férfiak közvetítenek és írnak a helyszínről. Az orosz tévés hölgy pedig szinte mindenhol ott van.

És ezután tényleg ott egy cikk Kszenija Kazakova orosz tévésről, egy rakás Instagram-fotóval, tokkal-vonóval.

Nagyszerű irány, egyben kihívás a többi lap férfi tudósítóinak. Már várom a "10 recepciós, akit levarrnék" című anyagot a Magyar Nemzetben, a "Legvadítóbb hostessek a kormányzati háttérintézményeknél"-t a Magyar Időktől és a Direkt36 eddigi legmerészebb oknyomozását a "Ki nem hord melltartót a Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályán?" címmel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.