Egy brit filmes 607 perces filmet készített a festékszáradásról, hogy megszívassa a filmcenzorokat

MŰVÉSZET
2016 január 25., 18:15
comments 272

Nagy-Britanniában ahhoz, hogy egy film a mozikba kerülhessen, meg kell szereznie a Brit Filmminősítési Bizottság (BBFC) minősítését. A bizottságnak 1985. előtt Filmcenzúra-bizottság volt a neve, és pont azt csinálta, amit a neve is mutat. Ma már lényegesen szabadelvűbbek a tagok, de a rendszer maga nem sokban változott.

Egy Charlie Lyne nevű brit filmes a rendszer elleni tiltakozásul készített egy 607 perces filmet, amit most benyújt a BBFC elé. A bizottságnak elejétől a végéig végig kell néznie a filmet, mielőtt minősíti. Ennél a filmnél ez nem lesz valami jó, hiszen 607 percen keresztül nem történik benne semmi, csak szárad a festék egy falon. A film címe is ez: Paint Drying, azaz Festékszáradás.

Lyne közösségi finanszírozással szerezte meg a filmhez, és a BBFC-hez való benyújtásához szükséges pénzt, összesen 5963 fontot gyűjtött. A férfit a Redditten lehetett kérdezni a projektjéről.

A pénzgyűjtés tavaly ősszel indult, akkor még a Washington Post is bemutatta a kezdeményezést. (Boingboing)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.