Brüsszel megint cáfolja Lázárt

Brüsszel (az új Moszkva) megint szembehelyezkedik a magyar emberek érdekeivel, mert a jó állam helyett megint az ördögi lakosságot támogatja az ebugatta!

Az Európai Bizottság Jávor Benedek PM-es EP-képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy a magyar állam az EU-tól kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, a pénzből pedig legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni – írja a Népszabadság.

Ezzel gyakorlatilag írásban is cáfolják a magyar kormányt. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis október végén azt mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-s pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá.

De Brüsszel már röviddel utána közölte: az Orbán-kormány Brüsszellel elfogadtatott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja (KEHOP) nevesítve tartalmazza a lakosságnak szánt, otthon-korszerűsítési célú uniós pénzeket, és a jóváhagyott támogatási kerettervtől csak az Európai Bizottság engedélyével, hosszú folyamattal lehetne eltérni.

Most pedig Corina Cretu regionális fejlesztési biztos azt írta: a KEHOP kimondottan a lakóépületek energiahatékonyságát javító felújításokat támogatja, és az intézkedéshez tartozó támogatás indikatív összege 37,7 millió euró (lakásonként kb. 225 ezer forint) vissza nem térítendő támogatási hányadot jelentene. Mint írta, a kormány nem jelezte, hogy változatna a terven, márpedig ha végül nem tud felmutatni 50 ezer támogatott háztartást, akkor az összeget vissza kell fizetnie. (Nol)