Brüsszel megint cáfolja Lázárt

POLITIKA
2016 január 27., 15:58
comments 240

Brüsszel (az új Moszkva) megint szembehelyezkedik a magyar emberek érdekeivel, mert a jó állam helyett megint az ördögi lakosságot támogatja az ebugatta!

Az Európai Bizottság Jávor Benedek PM-es EP-képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy a magyar állam az EU-tól kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, a pénzből pedig legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni – írja a Népszabadság.

Ezzel gyakorlatilag írásban is cáfolják a magyar kormányt. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis október végén azt mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-s pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá.

De Brüsszel már röviddel utána közölte: az Orbán-kormány Brüsszellel elfogadtatott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja (KEHOP) nevesítve tartalmazza a lakosságnak szánt, otthon-korszerűsítési célú uniós pénzeket, és a jóváhagyott támogatási kerettervtől csak az Európai Bizottság engedélyével, hosszú folyamattal lehetne eltérni.

Most pedig Corina Cretu regionális fejlesztési biztos azt írta: a KEHOP kimondottan a lakóépületek energiahatékonyságát javító felújításokat támogatja, és az intézkedéshez tartozó támogatás indikatív összege 37,7 millió euró (lakásonként kb. 225 ezer forint) vissza nem térítendő támogatási hányadot jelentene. Mint írta, a kormány nem jelezte, hogy változatna a terven, márpedig ha végül nem tud felmutatni 50 ezer támogatott háztartást, akkor az összeget vissza kell fizetnie. (Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.