Tényleg terrorizmus gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség a Röszkénél megafonba beszélő szír férfi ellen

2016 január 27., szerda 4:19
266

Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a "terrorcselekménnyel és határzár tiltott átlépésével" meggyanúsított szír férfi ellen, aki a tavaly őszi röszkei zavargásban is részt vett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerda hajnalban a rendőrség honlapján közzétett közleményében írta azt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda állami szerv kényszerítésével elkövetett terrorcselekmény bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást - fogva tartása mellett - Ahmed H. 40 éves szír állampolgárságú férfi ellen.

Az eljárást a nyomozóhatóság befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat kedden vádemelési javaslattal átadta a Szegedi Járási Ügyészségnek - írta az ORFK.

Tavaly szeptember 23-án migránsok egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Akkor a rendőrség azt közölte: a szír férfi a gyanú szerint a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el. A Szegedi Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását. 

Bár a férfi kétségtelenül bűncselekményt követett el, tettét azért nehéz lenne a nemzetközi mércék alapján terrorizmusnak nevezni. De elfogása után a kormánymédia már a helyszínen terrorizmusról beszélt, Orbán Viktor pedig két nappal később azt mondta a közrádióban, "fogtunk terroristát".

Ez az eset azért fontos, mert a kormány többek között ezt hozza fel példaként, amikor a kifejezetten veszélyes, egy rakás alapjog külső kontroll nélküli felfüggesztésére alkalmas alkotmánymódosításuk mellett érvelnek. 

Csak hogy megismételjük még egyszer: Röszkénél valóban súlyos atrocitás történt, de azt talán nem sokan gondolják, hogy azért, mert emberek köveket dobálnak a szerb határ mentén, korlátozni kellene a médiát, és kijárási tilalmat kellene bevezetni.

Az ORFK korábban azt is közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához. A 70-80 millió tagot számláló, önkéntes belépési alapon működő szervezet terroristakötődéséről korábban az amerikai S intézet írt, ugyanakkor nem szerepelnek a terrorszervezeteket összegyűjtő hivatalos európai és amerikai listákon. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt