Mindenkit felmentettek a vörösiszapperben

baleset
2016 január 28., 09:45
comments 308

Mind a tizenöt vádlottat felmentette első fokon a Veszprémi Törvényszék. A vád halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése volt a Mal Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen. Az eljárást kétszer kellett elölről kezdeni mert a büntetőtanács összetételében változás történt, majd három évvel később az ügyészség több ponton módosította a vádat. Orbán még 2010. október 11-én jelentette be a Parlamentben, hogy  

„a rendőrség őrizetbe vette a MAL Zrt. vezérét és kezdeményezi előzetes letartóztatását. Kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták."

> Abból a 400 millió forintos keretből, amelyet 2015 februárjában különített el a kormány, 2015. november 10-ig hatvanhárom károsultnak fizették ki a megítélt kártérítést, eddig több mint 155 millió forintot.

AFP PHOTO / BALINT PORNECZI
photo_camera AFP PHOTO / BALINT PORNECZI

A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert. A Kúria először 2014. február 12-én hozta meg első harmadfokú, jogerős döntését a kolontárivörösiszap-katasztrófával összefüggésben és utasította tízmilliós kártérítésre a vállalatot. 

Az Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tízen haltak meg, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.