Obama: Az USA vette el a magyarok kedvét a Hóman-szobortól

2016 január 28., csütörtök 11:42
308

Barack Obama amerikai elnök szerdán, a holokauszt-emléknapon az izraeli nagykövetségen mondott beszédet. Emlékeztetett, hogy az amerikai kormány fellép az antiszemitizmus ellen, és példaként Magyarországot hozta fel, amelynek kormányát eltántorították, hogy szobrot állítsanak egy antiszemitának.

Hóman Bálint szobráról van szó. Hóman kultuszminiszter volt a zsidótörvények elfogadása idején, majd parlamenti képviselő a nyilas hatalomátvétel után. A szobrot Székesfehérváron állították volna fel.

Obama így fogalmazott:

"Éppen ezért, amikor szobrot készültek állítani a második világháború egyik antiszemita vezetőjének Magyarországon, akkor élen jártunk abban, hogy a kormány visszakozzon ettől. Ez nem csak egy mellékes kérdés volt a magyar kapcsolatainkban, hanem tudattuk velük, hogy a lépés a jó viszony fenntartásának alapja."

Obamának erről a beszédéről az MTI is részletesen beszámolt, az állami hírügynökség washingtoni tudósítója jegyzi a hírt, ám a Magyarországról szóló részről egy szó sem esett a tudósításban.

A szobor felállítására az igazságügyi minisztérium is adott pénzt, 15 millió forintot. Trócsányi László miniszter azt mondta, hogy Navracsics Tibor vállalt még erre kötelezettséget. 

A szobor felállításától formálisan a székesfehérvári polgármester kérésére álltak el a kezdeményezők.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt