Százhalombattának sikerült megakadályoznia, hogy Csányi Sándor gumifeldolgozót építsen a városban

POLITIKA
2016 január 29., 23:34

A gumifeldolgozó ellen komoly tiltakozás indult meg a városban, ötezernél is többen írták alá az üzem ellen tiltakozó önkormányzati képviselő, Szabó Attila petícióját. Decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a tüntetésen, ahol a DK-val együtt Illés Zoltán korábbi fideszes, környezetvédelmi államtitkár is felszólalt az üzem létesítése ellen.

Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy pénteken beszélt az ügyről Csányi Sándorral, a gumifeldolgozó tulajdonosával, aki felkérte az MTA-t a beruházás felülvizsgálatára, és a kapott vizsgálati eredménytől teszi függővé az üzem létesítését. 

De ha ezek után mégis felépítené az üzemet, azt akkor sem Százhalombattán kapna helyet, ha annak működése egyébként ártalmatlan lenne az egészségre.

A technológia vizsgálatára azért van szükség, mert az eljárás gazdája, a Homatech Kft. független vizsgálóbizottság előtt még nem tudta igazolni, hogy a gumifeldolgozáshoz használt módszere valóban környezetbarát, fenntartható és piaci szempontokból is működőképes.

Korábban a százhalombattai önkormányzat által felkért szakártői bizottság a technológiai leírás alapján megállapította, hogy az üzem káros lenne a környezetre.

A mostani döntésről szóló bejelentés nem sokkal az után érkezett, hogy először a százhalombattai önkormányzat, majd a Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott az üzem megépítése ellen, vagyis a civil ellenállás mellett a helyi képviselők összefogása is kellett ahhoz, hogy az üzem végül ne épüljön meg. (via Index)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.