Százhalombattának sikerült megakadályoznia, hogy Csányi Sándor gumifeldolgozót építsen a városban

POLITIKA
2016 január 29., 22:34

A gumifeldolgozó ellen komoly tiltakozás indult meg a városban, ötezernél is többen írták alá az üzem ellen tiltakozó önkormányzati képviselő, Szabó Attila petícióját. Decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a tüntetésen, ahol a DK-val együtt Illés Zoltán korábbi fideszes, környezetvédelmi államtitkár is felszólalt az üzem létesítése ellen.

Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy pénteken beszélt az ügyről Csányi Sándorral, a gumifeldolgozó tulajdonosával, aki felkérte az MTA-t a beruházás felülvizsgálatára, és a kapott vizsgálati eredménytől teszi függővé az üzem létesítését. 

De ha ezek után mégis felépítené az üzemet, azt akkor sem Százhalombattán kapna helyet, ha annak működése egyébként ártalmatlan lenne az egészségre.

A technológia vizsgálatára azért van szükség, mert az eljárás gazdája, a Homatech Kft. független vizsgálóbizottság előtt még nem tudta igazolni, hogy a gumifeldolgozáshoz használt módszere valóban környezetbarát, fenntartható és piaci szempontokból is működőképes.

Korábban a százhalombattai önkormányzat által felkért szakártői bizottság a technológiai leírás alapján megállapította, hogy az üzem káros lenne a környezetre.

A mostani döntésről szóló bejelentés nem sokkal az után érkezett, hogy először a százhalombattai önkormányzat, majd a Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott az üzem megépítése ellen, vagyis a civil ellenállás mellett a helyi képviselők összefogása is kellett ahhoz, hogy az üzem végül ne épüljön meg. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.