Ez a lány nagyobb valószínűséggel hal meg rákban, mert félig olasz és félig kínai

Egészségügy
2016 január 30., 15:46
comments 83
photo_camera (Forrás: Match4Lara)

Ő, itt a képen, a 24 éves Lara Casalotti. Az orvosok szerint még pár hete van az életből, ugyanis akut mieloid leukémiája van. A túléléshez áprilisig csontvelő-átültetésre van szüksége.

Ez még annyira nem is egyedi probléma, de Lara esetében van egy nagyon komoly bökkenő: Lara Casalotti anyja kínai-thai származású, apja pedig olasz.

A csontvelőátültetéshez olyan donor kell, aki genetikailag a lehető legközelebb áll a beteghez.

A nemzetközi donoradatbázisokban azonban nagyon-nagyon kevés kevert etnikumú ember van, ezért szinte lehetetlen, hogy áprilisig donort találjanak Larának.

Nagy-Britanniában (ahol Lara Casalotti él) az Anthony Nolanről elnevezett rákellenes szervezet donorregiszterében csak a résztvevők fél százaléka kelet-ázsiai származású, és csak 1,5 százaléknyi a nem-brit európaiak aránya. A két kisebbség között pedig nincs átfedés, pedig Larát csak az menthetné meg.

Az amerikai donorregiszterben csak a donorok 3 százaléka kevert etnikumú, és ebben a 3 százalékban van minden lehetséges kombináció. Larának pont nem jó egyik sem.

Lara Casalotti megmentéséért netes kampány indult, ami világszerte arra buzdítja az embereket, hogy jelentkezzenek a nemzeti donorregiszterekbe. A kampányhoz csatlakozott egy csomó híresség, a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling, David Cameron brit miniszterelnök és Mark Wahlberg amerikai színész is megosztotta a felhívásokat.

A kampány abból a szempontból sikeres, hogy nagyban növelte a donorként regisztrálók számát, de azt egyelőre nem tudni, hogy konkrétan Larának sikerült-e már donort találni. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.