Orvvadászok lőttek le egy brit helikopterpilótát Tanzániában

Tanzániában elég sok az elefánt, és pont ezért rengeteg az orvvadász is. A helyi vadőrök gyakorlatilag folyamatos harcban állnak az orvvadászokkal, kétségbeesetten próbálják megvédeni az elefántokat.

A brit Roger Gower ebben segített a tanzániai nemzeti parkoknak évek óta. A férfi korábban könyvelőként dolgozott, majd 2004-ben letette a helikoptervezetői vizsgát, és igyekezett hasznossá tenni magát.

Csütörtökön a Tanzánia északi részén lévő Serengeti Nemzeti Park határa közelében orvvadászok megöltek egy elefántot. A park vadőrei azonnal a gyilkosok keresésére indultak.

Gower helikopterrel segített nekik megkeresni a vadorzókat, és sikerrel is járt: megtalálta a menekülő vadászcsapatot. Ám azon többször rálőttek az őket üldöző helikopterre, és az egyik lövés halálosan megsebesítette a pilótát. Roger Gower még éppen le tudott szállni a halála előtt, majd meg is halt a gépben.

Lazaro Nyalandu tanzániai képviselő és korábbi környezetvédelmi miniszter a Twitteren számolt be Gower haláláról.

Később tanzániai és brit kormányzati szervek és vadvédő egyesületek is részvétüket fejezték ki. A tanzániai vadőrök megfogadták, hogy elkapják a Gower haláláért is felelős orvvadászokat, és bíróság elé állítják őket. (BBC)