Azt írja a Magyar Hírlap, hogy nincs alapja Lázár János bürokráciacsökkentő tervének

POLITIKA
2016 február 01., 05:52
comments 35

Ha a kormány az egészségügyi háttérintézmények teljes körű beolvasztásáról vagy leépítéséről döntene, akkor "az egészségügyért felelős államtitkár a ciklus hátralévő időszakában az aknák hatástalanításával foglalkozhatna, szellemi kapacitás és idő hiányában pedig semmilyen más, érdemi előrelépésre nem nyílna lehetősége", nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Sinkó Eszter egészségpolitikai elemző.

A kormány intézkedéseivel szemben ritkán kritikus Magyar Hírlapban megjelent, az MTI-ben szemlézett cikk a Lázár János által előterjesztett bürokráciacsökkentő csomagot, annak is az egészségügyet érintő intézkedéseit bírálta. Sinkó szerint ugyanis "nem látszik jogosultsági alapja a kormányzati lépésnek, mert semmiféle előzetes felmérés, számbavétel nem készült az intézetekben végzett munka természetéről és minőségéről".

Lázár János Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére terjesztette elő másfél hete a minisztériumi háttérintézmények beolvasztásáról szóló tervét, melynek konkrét részleteinek kidolgozására a miniszterelnök nagyon szűk határidőt szabott. A kormányfői utasítás szerint áprilisra már el kell készülniük, hogy július elején már életbe is léptethessék azokat.

A Népszabadság értesülései szerint Orbán azért szabott ilyen szűk határidőt, hogy elejét vegye a lobbizásnak. A kormányülésen, ahol Lázár előterjesztette a terveit, az egészségügyért felelős Balog Zoltán miniszter jelezte ellenvetéseit.

Lázár terve szerint jogutód nélkül megszüntethetik vagy beolvaszthatják a minisztériumba az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet és az Országos Tisztiorvosi Hivatalt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.