Központosítja a szemétgyűjtést a kormány

2016 február 1., hétfő 7:39
215

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése.

A hulladékgazdálkodás átalakítása során a szelektív gyűjtés érdekében országosan bevezetnék a többkukás rendszert, a szelektíven gyűjtők pedig díjkedvezményben részesülnének.

Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerint az átalakítás után nem fognak nőni a lakosság terhei, de cél az is, hogy a holding és a közszolgáltatás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működjön.

A holding elsődleges feladata a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szolgáló eszközök és létesítmények feltérképezése, az országosan egybefogott fejlesztés pedig tartalmazza a szállítási távolságok, a lerakók és a szelektív telepek működésének optimalizálását.Szabó Zsolt szerint a holding átveszi a közszolgáltatóknál fennálló követelések kezelését, áprilistól a lakosság az új társaságtól kapja a számlákat, az ügyfélszolgálat működése viszont nem változik. 

A holding maga nem fog hulladékot gyűjteni és szállítani, sem hulladéktelepeket üzemeltetni, tehát nem közszolgáltatóként működik, hanem egységes elvek mentén finanszírozza majd a közszolgáltatók tevékenységét.

Az államtitkár elmondta, hogy országosan szeretnék bevezetni a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és azon is dolgoznak, hogy azok az idősek vagy egyedülállók, akik kevés hulladékot termelnek, arányosan kevesebbet fizethessenek a jövőben.

Az elképzelések között szerepel, hogy a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesüljenek, valamint, hogy a zöldhulladék komposztált formában a rossz minőségű szántóföldekre kerülhessen, a mezőgazdasági termelők pedig támogatást kapnának a kiszállításhoz. (MTI/Magyar Idők)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt