Orbán napelemekkel házal Indonéziában

POLITIKA
2016 február 1., 21:12
comments 98

Dzsoko Vidodo indonéz államfő hatékonynak és barátinak nevezte a megbeszélést Orbán Viktorral, amin megtárgyalták az együttműködési lehetőségeket, így például a vízgazdálkodás területét és az ivóvízellátó rendszer fejlesztését.

Az államfőnél tett látogatás után Orbán Viktor beszédet mondott az indonéz-magyar üzleti fórumon, ahol a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét. A miniszterelnök Magyarországot politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte, emellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amivel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

A jelen lévő magyar, illetve indonéz üzletemberek előtt hangsúlyozta azt is: a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén.

A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Szintén a gazdasági együttműködés kérdése állt a középpontban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) főtitkárával folytatott tárgyaláson. Ezen a miniszterelnök biztosította a főtitkárt arról, hogy a szervezet számíthat Magyarországra, hiszen „nyitottak vagyunk a szabadkereskedelemre és a regionális gazdasági együttműködésre”.

Biznisz

A magyar vállalatok Indonéziában elért eredményeiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be. A magyar közmédiának elmondta, hogy összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar cégek Indonéziában.

A szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, ami a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel. A magyar IT-vállalatok 1,6 millió dollár értékben végezhetnek fejlesztéseket nagy indonéz IT-cégeknek – írta meg az MTI.

A Jakarta Post viszont arról is beszámolt, hogy megállapodtak a felek arról, hogy Magyarország Észak-Szumátrában egy 20 millió dolláros napenergiai beruházást valósít meg.

„Azt akarom, hogy az indonéz-magyar együttműködés robosztusabb legyen a jövőben” – mondta Dzsoko Vidodo az Állami Palotán tartott kétoldalú megbeszélésen. (MTI, Jakarta Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt