A CÖF is beleszólt a bíróságok függetlensége körüli vitába

POLITIKA
2016 február 02., 13:46
comments 263

Azzal kezdődött, hogy Németh Szilárd megszólalt. Azzal folyatatódott, hogy Darák Péter és Handó Tünde megpróbálták elmagyarázni, mi a demokrácia. Ez már sok lehetett a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak, és maguk is beszálltak a vitába.

A következetesen kormánypárti, a békemeneteket is szervező "civil" szervezet kedd délután két közleményt is kiadtak az üggyel kapcsolatban.

Az elsőben leszögezik, hogy

"a Civil Összefogás Fórum a jogállami alapelveket messzemenőleg tiszteletben tartó szervezet, ezért respektálja a bírói függetlenséget.

Viszont azzal folytatják, hogy "ugyanakkor", és ebből már sejteni lehet, hogy ajjaj. Szóval:

"ugyanaakkor az is kétségtelen, hogy a CÖF-CÖKA támogatói közül több százan fordultak felháborodásukat hangoztatva a felmentést kimondó ítélet kapcsán.

Ezért a CÖF-CÖKA

"fontosnak tartaná, ha jogovoslati eljárás keretében tisztáznák, hogy az ítélet valóban törvényes és megalapozott-e."

És még belefért egy kis kommunistázás is:

"Emlékezetünk arra, hogy a magyar történelemnek volt egy olyan vörös korszaka, ahol a felelősségre vonást a vezető réteg könnyen megúszhatta a rendszer torz felfogása alapján. Ezt az időszakot 25 éve sikerült lezárnunk, és nem kívánjuk vissza."

Valamint természetesen egy oldalrúgás a magyar civil szférának:

"Végezetül felszólítjuk, az olykor a magyarországi bírói ítéleteket is minősítő TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot és társaikat, hogy minden legitim eszközükkel vegyenek részt abban a küzdelemben, amely a vörösiszap tragédia kapcsán a végső igazság feltárását eredményezheti."

A CÖF-CÖKA másik közleményét egyenesen Darák Péternek, a Kúria elnökének címezte. Ennek lényege:

"Az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodott a hozzánk intézett és bíróságok ítélkező tevékenységét érintő panaszos megkeresések száma. A levelek tartalmának visszatérő eleme, hogy az érdeklődésre számot tartó ügyekben hozott döntéseket felháborítónak találják, azokkal nem értenek egyet az azokat jegyző emberek (MAL Zrt, Hagyó per).

A CÖF-CÖKA vezetése úgy véli, hogy a független bíróságnak is figyelnie kell a társadalom jelzéseire és amennyiben elégedetlenség tapasztalható, célszerű megvizsgálni annak okát. "

A 444 várja további jogtudósok hozzászólását a vitához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.