A kommentszabadság lenyomta a magyar államot Strasbourgban

2016 február 2., kedd 10:16
792

Nagyon fontos, a 444-et, sőt, a 444 valamennyi olvasóját érintő döntés született kedden Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol az Index és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) nyert pert a a magyar állam ellen. Ezentúl az internetes oldalak üzemeltetői

nem tehetőek felelőssé az oldalukon megjelenő kommentek tartalma miatt.

A strasbourgi döntés szerint a magyar bíróságok, sőt, a magyar alkotmánybíróság is megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor korábbi ítéleteikben az oldalak üzemeltetőit tették felelőssé a náluk megjelenő kommentek tartalmáért.

Az ügy még 2010-ben kezdődött, amikor egy kis ingatlanos vállalkozás üzemeltetője feljelentette az Indexet és a MTE-t, mert a vállalkozás viselt dolgairól írt cikkek alatt gyalázkodó kommentek jelentek meg a cégről.

Az Index és az MTE ugyan a kifogásolt kommenteket eltávolították, amint tudomás szereztek róluk, azonban az ingatlanos cég ezzel nem elégedett meg.

Az ügyet tárgyaló magyar bíróságok egymás után adtak igazat az ingatlanos cégnek, így az MTE és az Index számára nem maradt más megoldás, mint a legfelsőbb európai bíróság elé vinni a magyar államot.

A strasbourgi ítélet többek közt azt is kimondta - ahogy az ítéletről először beszámoló Index külön kiemeli -, hogy

az olvasók kommentjei miatt az MTE-t és az Indexet kárhoztató magyar bíróságok döntései akkor lettek volna összhangban az Emberi Jogok európai Egyezményével, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el azonnal a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek.

Az ítélet szerint a magyar bíróságok merev álláspontja olyan felfogást tükröz, ami nem teszi lehetővé a versengő jogok (a személyiségi jog és a véleményszabadsághoz való jog) mérlegelését. Ráadásul szerintük a problémás kommentek ugyan jogsértőek voltak, de nem érték el a gyűlöletbeszéd szintjét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt