Kémfotó: így néznek ki a meztelen képviselők a parlamenti szkenneren

belföld
2016 február 02., 15:48
comments 89
photo_camera

A magyar sajtó nagy részét a DK-s Vadai Ágnes kedd délután körbeküldött, rettegő közleménye ébresztette rá arra, hogy a Parlament váratlanul testszkennereket szerzett be, amiket már élesben tesztelnek, nemsokára pedig hadrendbe is állítanak a bejáratoknál.

Arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így, a vizsgált személyt meztelenül megmutató készülékkel, nem esik szó

- írta Vadai harciasan, az újságírók pedig azonnal a gyakorlat nyelvére fordították le a hírt magukban:

Úristen, ezentúl lesznek majd kiszivárgott Harrach Péter-aktok, a megfelelően bevállalós bulvárszerkesztőség pedig pár tízezresért simán megvehet és leközölhet egy közelit Schiffer András legendás fokhagymaseggéről vagy Novák Előd bicepszéről!

Én is ábrándozni kezdtem rögtön, de közben sikerült beszélnem egy Parlamenti Forrással, aki a Ház többi dolgozójához hasonlóan már élesben is kipróbálhatta az eszközt. A Forrás sajnos igencsak lelombozott. Elmesélte ugyanis, hogy a testszkenner, bár az emberek általában ezt képzelik róla, egyáltalán nem meztelenül mutatja a vizsgálat alanyát. Sőt, lényegében nem is őt mutatja.

A gép ugyanis csak egy emberi test sematikus körvonalát jeleníti meg - mindenkinél ugyanazt a sziluettet - és ha talál valami gyanús anyagot, az adott helyre odarajzol egy sárga négyzetet. Ennyi.

A szerkezet értelme elvileg az, hogy a fémtárgyakon kívül kimutat olyan egyéb, biztonsági szempontból veszélyes anyagokat, mint a plasztik robbanószerek, radioaktív anyagok, illetve vegyi- és biológiai fegyverek. Bár erre még nem kaptam egyértelmű választ, az eddigiek alapján úgy tűnik, az eszközök beszerzését nem Kövér László házelnök, hanem a parlamenti őrség ambicionálta.

Update: Újabb parlamenti forrást értünk el, aki végre érthetően elmagyarázta, mi a helyzet ezekkel a kedden tesztelni kezdett szkennerekkel. Eszerint sem a Ház, sem senki más nem vásárolt semmilyen testszkennert. Ezek a példányok ingyenes kipróbálásra érkeztek a Parlamentbe, ahol néhány napon keresztül élesben tesztelgetik őket. Csak ezután jön az a fázis, amikor eldöntik, hogy a tapasztalatok fényében szükségük van-e egyáltalán ilyesmire. Ha a válasz igen, akkor is közbeszerzést kell majd valószínűleg kiírni a készülékek megvásárlására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.