Megnégyszerezi európai hadi kiadásait az Egyesült Államok

külföld
2016 február 02., 09:31
comments 146

789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra emeli európai hadi költségeit egy év alatt az Egyesült Államok - írja a New York Times-ra hivatkozva az EUObserver. Az amerikai lap kormányzati forrásokra hivatkozva közölte az adatot, amit a források szerint az egyre agresszívabb orosz hadipolitika indokol. 

photo_camera Amerikai gyakorlat. 

Ash Carter védelmi miniszter várhatóan kedden prezentálja a 2017-es költségvetést Washingtonban, de a számokat hivatalosan csak február 9-án hozzák nyilvánosságra. Philip Breedlove, az amerikai csapatok európai parancsnoka nemrég egy levelezésben arról értekezett, hogy 

"Oroszország jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az USA és az EU biztonságára, mint az Iszlám Állam vagy a migrációs válság".

A lap hivatalos forrásai szerint ez egy stratégiai jellegű lépés, amely a megváltozott geopolitikai helyzetben elkerülhetetlennek látszik. Oroszország az ukrajnai agresszió és az uniós tagállamok belpolitikáját érő befolyásolási kísérleteivel új kihívások elé állítja a transzatlanti régiót. Az Egyesült Államoknak 65 ezer katonája van Európa szerte. 

A teljes 2017-es hadi költségvetés 589 milliárd dollár lesz. A hadi kiadások 2010 óta csökkennek, amikor még 700 milliárdot költött ilyen célokra az ország, de az összeg még mindig nagyobb, mint az USA-t követő tizenöt legnagyobb hadsereg költségvetése összesítve. 

Ebből az 589 milliárdból 7 milliárd dollár megy majd kimondottan az Iszlám Állam elleni küzdelemre, ami 35 százalékos növekedést jelent. Az amerikai haderő ezen túl új felderítő drónok, bombázók és nukleáris rakétákkal felszerelt tengeralattjárók fejlesztésén dolgozik. 

(EUObserver via The New York Times) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.