Megnégyszerezi európai hadi kiadásait az Egyesült Államok

2016 február 2., kedd 9:31
149

789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra emeli európai hadi költségeit egy év alatt az Egyesült Államok - írja a New York Times-ra hivatkozva az EUObserver. Az amerikai lap kormányzati forrásokra hivatkozva közölte az adatot, amit a források szerint az egyre agresszívabb orosz hadipolitika indokol. 

Amerikai gyakorlat. 

Ash Carter védelmi miniszter várhatóan kedden prezentálja a 2017-es költségvetést Washingtonban, de a számokat hivatalosan csak február 9-án hozzák nyilvánosságra. Philip Breedlove, az amerikai csapatok európai parancsnoka nemrég egy levelezésben arról értekezett, hogy 

"Oroszország jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az USA és az EU biztonságára, mint az Iszlám Állam vagy a migrációs válság".

A lap hivatalos forrásai szerint ez egy stratégiai jellegű lépés, amely a megváltozott geopolitikai helyzetben elkerülhetetlennek látszik. Oroszország az ukrajnai agresszió és az uniós tagállamok belpolitikáját érő befolyásolási kísérleteivel új kihívások elé állítja a transzatlanti régiót. Az Egyesült Államoknak 65 ezer katonája van Európa szerte. 

A teljes 2017-es hadi költségvetés 589 milliárd dollár lesz. A hadi kiadások 2010 óta csökkennek, amikor még 700 milliárdot költött ilyen célokra az ország, de az összeg még mindig nagyobb, mint az USA-t követő tizenöt legnagyobb hadsereg költségvetése összesítve. 

Ebből az 589 milliárdból 7 milliárd dollár megy majd kimondottan az Iszlám Állam elleni küzdelemre, ami 35 százalékos növekedést jelent. Az amerikai haderő ezen túl új felderítő drónok, bombázók és nukleáris rakétákkal felszerelt tengeralattjárók fejlesztésén dolgozik. 

(EUObserver via The New York Times) 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt