Megrázó grafikán szemléltette egy dán újságíró, hogy hányan vesztették életüket a szíriai háborúban

külföld
2016 február 03., 20:57
comments 235

Ha azt mondom, hogy 

a szíriai polgárháborúban eddig legalább 92 ezer civil vesztette életét,

az számként nem mond olyan sokat. Nehéz perspektívába helyezni. Gombócból sok, forintból kevés. Ha azt mondom, hogy ennél alig valamivel többen laknak Székesfehérváron, az egy kicsit talán átélhetőbbé, felfoghatóbbá teszi. A dán Politiken adatújságírója, Kristian Jensen még jobb módszert talált arra, hogy érzékeltesse a brutális adatot:

minden halottat pontként ábrázolt egy képen.

A 9801 nőt.

A 15414 gyereket.

És a 66785 férfit.

Mindezt egyben, nem külön-külön:

Grafika: Kristian Jensen / Politiken. Az Adatok forrása a Violations Documentaitons Center. A képet Kristian Jensen engedélyével közöljük.
photo_camera Grafika: Kristian Jensen / Politiken. Az Adatok forrása a Violations Documentaitons Center. A képet Kristian Jensen engedélyével közöljük.

Jensen a Violations Documentation Center adataira hagyatkozott. Azért erre, mert az ENSZ például már rég feladta a szíriai áldozatok számának nyilvántartását. Másrészt meg azért, mert a VDC feljegyzi az áltozatok nevét, életkorát, nemét és halálának helyét. Az adatbázis így persze nem teljes, mert rengeteg olyan áldozat van, akit nem lehet így beazonosítani. De így, ha már idáig letekertek a cikkben, biztosak lehetnek benne, hogy

minden egyes pont a fenti, rémisztően hosszú képen egy azonosított civil áldozatot jelképez.

Most már átérzik?

(Via Politiken.dk. A kép felhasználásához Kristian Jensen hozzájárulását adta, köszönöm!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.