209 milliós kártérítést követelnek a Kliktől a gyöngyöspatai romák a szegregált oktatás miatt

oktatás
2016 február 04., 08:27
comments 426

Szerdán kezdődött el az Egri Törvényszéken a per, amit 63 gyöngyöspatai cigány diák indított a Klik ellen azért, hogy az állami szerv megtérítse a szegregált oktatásból származó hátrányukat.

A Kúria tavaly márciusban az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek nevű szervezet által indított közérdekű perben mondta ki, hogy a gyöngyöspatai roma diákokat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A Kúria szerint a kárért az iskolát államosítása óta az állami intézményfenntartó, azaz a Klik a felelős.

A 63 diák és önkéntes ügyvédeik erre az ítéletre alapoznak a most megindult perben: minden, szegregált osztályban eltöltött tanév után 500 ezer forintot kérnek, ami a 63 diáknál összesen 209 millió forint.

A beadványuk indoklása szerint a szegregáció miatt hosszú távú, egész életükre szóló hátrány érte őket, elvették tőlük a továbbtanulás, és a munkaerő-piacon való helytállás esélyét. A per előkészítésében önkéntes ügyvédek mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatói is részt vettek, de sem az ügyvédek, sem a hallgatók nem kértek pénzt a munkájukért.

A Klik oldalán álló ügyvéd szerint, ha jár is kártérítés, akkor is csak az igényelt összeg 10 százaléka lehet reális. (Heol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.