A bajor miniszterelnök szépen lefeküdt Putyinnak, a német kormány megbízottja ki is akadt ezen

Horst Seehofer bajor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában beszélt arról, hogy hiba volt fenntartani az Oroszországgal szembeni szankciókat. 

A bajor miniszterelnök szerint számot kell vetni a kialakult realitással, hogy a szankciók haladéktalan feloldása nem lehetséges. Politikai úton el kell érni a szankciók megszüntetését. Várakozásai szerint a belátható jövőben feloldják a büntetőintézkedéseket. 

"Tegnap az orosz elnökkel találkozva világosan megmondtam: Kijevnek is vannak kötelezettségei, Moszkvának is vannak kötelezettségei" 

- tette hozzá. 

Emlékeztetett, hogy a szankciók az ukrajnai helyzettel és a minszki megállapodásokkal állnak összefüggésben, az utóbbiakat pedig a konfliktus összes résztvevőjének végre kell hajtania.

Eközben Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, aki tagja a Seehofert Moszkvába kísérő küldöttségnek, közölte: meghívták Vlagyimir Putyin orosz elnököt a 2017-es müncheni biztonsági konferenciára. Hozzátette, hogy jövőre lesz a 10. évfordulója Putyin emlékezetes beszédének, amely nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. Ebben Putyin Oroszország helyéről és szerepéről beszélt a világban, és az egypólusú modell veszélyeire figyelmeztetett a nemzetközi politikában.

SVEN HOPPE/DPA

Seehofer szerdán találkozott Putyinnal a Moszkva melletti, novo-ogarjovói elnöki rezidencián, ahol a bajor kormányfő Oroszország Bajorországgal fennálló különleges viszonyát méltatta, és köszönetet mondott vendéglátójának az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok normalizálása érdekében tett erőfeszítéseiért. 

 bajor kormányfő kifejezésre juttatta azt a szándékát is, hogy Oroszország és Németország között jobb bizalmi kapcsolat alakuljon ki. 

"Úgy véljük, hogy ez megkerülhetetlen annak tükrében, ami a világban történik" - mondta. 

Seehofer közölte, ősszel újra Moszkvába látogat, és arra számít, hogy akkor több együttműködési megállapodás is születik Moszkva és München között.

A kormánynak nem tetszik

Éles szavakkal bírálta csütörtökön Horst Seehofer bajor miniszterelnök moszkvai látogatását a német kormány Oroszország-ügyi megbízottja. Gernot Erler szerint a bajor kormányfő nem szolidáris a berlini vezetéssel, és kárt okozott az orosz fővárosban tett látogatásával.

A kormánymegbízott a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban úgy vélekedett, hogy a bajor miniszterelnökben csillapíthatatlan érvényesülési vágy feszül, amelyet csak a Moszkvában tanúsított nagyon káros magatartásával tudott kielégíteni.

Gernot Erler elmondta, hogy Horst Seehofer a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában az Oroszország ellen az ukrán válság miatt elrendelt európai uniós szankciókkal kapcsolatban az uniós állásponttól eltérő pozícióra helyezkedett, és nagyon nyíltan szólt a menekültválság kezelésének ügyében Angela Merkel német kancellárral kialakult nézeteltéréseiről.

Ez azért kifogásolható eljárás, mert a moszkvai vezetés felhasználja a menekültválságot belpolitikai céljaira, azt sugallja, hogy Európa és Németország az összeomlás szélén áll, Horst Seehofer pedig mindezt önkéntesen alátámasztja, holott éppen most, Oroszország gazdasági nehézségei közepette kellene az uniós tagállamoknak egységesen fellépve nyomást gyakorolniuk, hogy Moszkva konstruktívan járuljon hozzá az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásához. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár azért hagyja szó nélkül Horst Seehofer csütörtökön véget ért moszkvai látogatását, mert nem akarja tovább növelni a kárt.

A bajor miniszterelnök moszkvai útját több lap is bírálta. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy Horst Seehofer szeretne lazítani a bajor cégeket is érintő szankciókon, amelyeket azonban nem viccből vezettek be, hanem az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt, és a büntetőintézkedések ügye nem egy tartományi kormányra, hanem a szövetségi kormányra tartozik. 

A Bild című lap pedig azt írta, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének moszkvai útja ugyan talán szolgálja a bajor gazdaság érdekeit, de a német állam érdekeit sérti, és Horst Seehofer külpolitikai ostobaságot követett el Vlagyimir Putyin meglátogatásával. (MTI)