Brüsszel jóváhagyása nélkül fogadta el a költségvetést a portugál kormány

külföld
2016 február 04., 19:45
comments 10

A portugál kormány egy nappal az előtt fogadta el a 2016-os költségvetési törvény tervezetét, hogy az Európai Bizottság véleményt alkothatott volna róla. 

Az Európai Bizottság a héten kedden a költségvetési terv felülvizsgálatára és szigorúbb kiadási korlátozásokra szólította fel a portugál kormányt. A módosításokról alkotott véleményét pedig pénteken, a kormány törvénytervezetének parlament elé terjesztésével egy időben hozta volna nyilvánosságra. 

"A törvénytervezetet elfogadtuk" 

- közölte a portugál kormány szóvivője az AFP hírügynökséggel. Részleteket nem mondott, a törvénytervezetet csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy a parlamenti képviselők megismerkedhettek annak tartalmával. 

Szerdán a portugál kormány egy illetékese közölte, hogy az Európai Bizottság nyomására csökkentették a tervezett költségvetési hiányt és a gazdasági növekedési előrejelzést. A költségvetési hiánycélt az egy héttel korábban bejelentett GDP-arányos 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentették, a GDP-növekedési előrejelzést pedig 2,1 százalékról 1,9 százalékra fogták vissza - közölte a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a portugál mentőcsomag eredményeinek harmadik utóértékelésére Lisszabonban tartózkodó küldöttségének csütörtöki jelentése szerint a költségvetési terv a költségvetési szigor lazulására utal.

A portugál reformeredmények vizsgálatán szintén részt vevő küldöttség a Bizottsági és Európai Központi Bank (EKB) képviseletében megállapította: "a strukturális reformok veszítettek lendületükből 2015-ben, fokozni kell a strukturális deficit csökkentésére tett erőfeszítéseket". 

"A portugál kormány helyes irányba mutató javaslatokkal élt" - jelentette ki Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos a bizottság téli gazdasági jelentésének bemutatása alkalmából csütörtökön Brüsszelben, hozzátéve, hogy "lenne azonban még mit tenni és remélem néhány órán belül sikerül is ebben megállapodnunk". (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.