Életveszély Dunaújvárosban: rendőrök kísérték át a gyalogosokat a zebrán

belföld
2016 február 04., 07:46
comments 281
photo_camera

Sűrítve mutatja a dunaújvárosi közlekedés drámai helyzetét az fotó, amit egy helyi lakos készített szerdán kora este. A kép a két órán belül egymás közelében történt két gyalogosgázolás egyikének helyszínén készült. De nem helyszínelő közlekedéseieket mutat. A rendőrök éppen abban segítenek a gyalogosoknak, hogy az esős-párás időben épen átjussanak a zebrán, ahol az elhaladó autók nagy eséllyel nem vennék őket észre.

A Castellum nevű helyi online lap szerint a két szerdai gázolás egyike szerencsés végű volt, a második esetben viszont súlyosan sérült a gyalogos.

Nemrég írtuk meg, hogy a városban a múlt héten egy háromnapos időszak alatt három szabályosan közlekedő gyalogost ütöttek el a zebrán. 

Az életveszélyes helyzet oka az, hogy a település közvilágítását tavaly nyáron korszerűsítették. A helyzet igen hasonló ahhoz, ami több, LED-technológiára átálló magyar városban is megtörtént: a modernebb fényforrások lehet, hogy energiatakarékosak és jobb színhőmérsékletű a fényük, de sokkal szűkebb sávban világítanak a hagyományosoknál. Ezért, mivel magukat az ostorlámpákat nem cserélik le, így nem is sűrítik, nagy, megvilágítatlan szakaszok keletkeznek. Dunaújvárosban ugyan nem LED-es, hanem úgynevezett DML-technológiát használnak, ami elektomágneses indukció segítségével állít elő elvileg olcsó és természetes hatású fényt, de a problémák ezzel hasonlóak.

Az életveszélyes probléma tehát hosszú hónapok óta fennáll, mégsem történt semmi az ügyben. 

A városháza a 444 kérdéseire sem válaszol jó pár napja. Az elzárkózás oka lehet, hogy a fideszes városvezetés beleállni látszik a világításcsere védelmébe. Azt ugyanis keményen támadja a helyi szélsőjobbos és baloldali ellenzék is. A Jobbik feljelentése után már nyomozás is indult ugyanis a korszerűsítési tender ügyében, ahol egy minden tapasztalat nélküli, sőt egészen mással foglalkozó cég futott be győztesként, a DK pedig utcai tüntetést szervezett a veszélyes helyzet miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt