Eltűnt egy sugarasteknős a perth-i állatkertből

Hiányzik egy 10 éves sugarasteknős az ausztráliai Perth állatkertjének terráriumából. Ezt kedden reggel vették észre a gondozók, mikor reggel megérkeztek a munkába. Az állatkert vezetősége attól tart, hogy a teknőst ellopták, hogy aztán egy csomó pénzért eladják a feketepiacon.

Egy 10 éves sugarasteknősért tényleg szép összeget lehet bezsebelni, a faj ugyanis különösen veszélyeztetett, sőt a pontos megfogalmazás szerint: a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett.

A sugarasteknős Madagaszkáron él, szárazföldi, erdős, bozótos területeken. Élőhelye az utóbbi évtizedekben rohamosan csökkent, a fakitermelés és a földek teremelés alá vonása miatt. Ezt a teknősfajt ráadásul az is veszélyeztetni, hogy szinte tökéletes háziállat: kizárólag növényeket és gyümölcsöket fogyaszt, és békés is. Madagaszkáson és a környező szigeteken sok helyütt tartják is házállatként. Egy helyi babona szerint például a sugarasteknőst kacsákkal és csirkékkel kell együtt tartani, mert megvédi a szárnyasokat a betegségektől. A sugarasteknős páncélja különösen szép is, az állat a nevét is arról kapta, hogy a páncélját kifelé álló sugarak osztják fel.

Rengeteg teknőst azért fognak be, hogy illegálisan eladják háziállatnak.

"Astrochelis radiata1". Licensed under Copyrighted free use via Wikimédia Commons

A perth-i állatkertből már korábban is loptak sugarasteknősöket, 2011-ben két állat tűnt el.

Jelenleg az állatkert vezetői a biztonsági kamerák felvételei alapján próbálnak többet megtudni az eltűnt teknős sorsáról. A teknős 10 éves, tehát még túl fiatal ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a nemét, és nagyjából 15 centi hosszú. A páncélja csillag alakú. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.