Fekete amerikaiak és világot megváltó fiatalok nevében hoznak létre elnökjelölteket támogató szervezeteket öreg, fehér, konzervatív férfiak az Egyesült Államokban

külföld
2016 február 04., 21:28
comments 17

Az amerikai politika finanszírozását lehetővé tévő törvényeket rengeteg kritika éri, mivel hihetetlen nagy befolyást engednek meg nagyon gazdag támogatóknak. Az elnökjelöltek ráadásul rá is vannak szorulva ezekre a támogatókra, hiszen a kampány költséges dolog, és sok-sok pénzt kell összekalapozniuk. 

Idén két kivételt lehetett látni: a szocialista szenátort, Bernie Sanderst, aki jellemzően rengeteg, de kis adományból gyűjtötte össze a szükséges összeget, és Donald Trumpot, aki viszont főleg magát finanszírozta. 

Viszont ők a ritkább kategóriába esnek, az esélyesebbnek tartott jelöltek mögött úgynevezett Super Pac-ek állnak, melyeknek ugyan el kell számolniuk a költéseikkel, de nem igen van korlátja a betolható pénzmennyiségnek. Ennek a visszásságairól az éppel ezzel a rendszerrel leszámolni igyekvő, de azóta visszavonuló Lawrence Lessig kampányának idején írtunk hosszabban

Az idei kampányban is sorra jönnek létre ezek a Super Pac-ek, amiknek ráadásul igyekeznek is mindig hangzatos nevet adni, mert jól hangzik, ha el lehet mondani, hogy egy trendi nevű csoport állt be az egyik jelölt mögé. Az Intercept mostanában rendre foglalkozik ezekkel a donorcsoportokkal, és két szép találatuk is lett.

Egyrészt a generációs korszellemet meglovagoló, eredetileg Jeb Bush támogatására létrehozott Millenials for Jeb, ami később átnevezte magát Millennials Rising névre. Bár a Super Pac neve azt ígérhette ugyan, hogy itt a politikailag aktív és érdeklődő, de kevéssé reprezentált huszonévesek akarnak támogatni valakit, valójában a befolyt adományok 95 százaléka 60 év feletti fehér férfiaktól jött. 

Amúgy ez nem egy túl sikeres Super PAC, míg máshol millió dollárok mozognak, ők összesen 54960 dollárt szedtek össze. Az is elég egyértelmű, hogy Jeb Bush közeli kezdeményezésről van szó, a legfőbb adományozója egy olyan 72 éves olajmilliárdos, aki egy másik Bush-PAC-nek egymillió dollárt adott. 

A kamutinédzserek honlapjuk szerint kisebb kormányzatért és kisebb államadósságért küzdenek amúgy. 

Ennél is erősebb találat volt a már komolyabb összeget, 417 ezer dollárt összegyűjtő Super PAC, a Black Americans for a Better Future nevű szervezet donorainak feltárása, mivel ennek a szervezetnek az adományai is 96 százalékban idősebb fehér milliárdosoktól jöttek, akik meglehetősen konzervatív nézeteket vallanak. 

photo_camera

A legnagyobb összeg, 400 ezer dollár attól a Robert Mercertől jött, aki összesen 11 millió dollárt adományozott egy másik Super Pac-en keresztül a szélsőségesen konzervatív Ted Cruz kampányára. (via Intercept és Intercept)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.