Itt a veszélyeztetett hangok múzeuma

Ami egy honlap, Brendan Chilcutt igazgatja, és pont az, aminek hangzik: azoknak a digitális világban egykor kulcsszerepet betöltő, mindent elözönlő hangoknak a gyűjtőhelye, amit a hipergyors technikai fejlődés azóta már ki is szorított.

Ki mikor hallott utoljára betárcsázós internethangot? Na ugye. 

Ami igazán itt, hogy mennyire új jelenségről van szó. Évezredekig élt úgy az emberiség, hogy a mindennapjainkat alapvetően meghatározó és kitöltő hallható hangok alig tűntek el. A technológiai fejlődéssel persze jelentek meg új zajok, hangok és zörejek, de ezek kevéssé szorítottak ki régebbieket. A XX. század második felére mindez viszont borzasztóan felgyorsult, ezért lehet most az, hogy egy-egy effekt, amire egy harmincas éveiben járó ember meghatódva gondol vissza, semmit nem mond egy 12 évesnek. 

A múzeum 2012 eleje óta üzemel, Chilcutt a számára legfontosabb hangokat gyűjti ide össze. Akad itt beakadt VHS hangtól elkezdve Windows 95 indítóhangon át régi tévék keltette zörejekig minden.

A honlap ráadásul lehetőséget teremt arra is, hogy egyszerre több eszköz hangját szólaltassuk meg, így gyakorlatilag egy digitális nosztalgia-mixasztalt kapunk, akár még saját számokat is írhatunk a letűnt XX. század digitális holttesteinek töfködésével. A múzeum ide kattintva érhető el, jó szórakozást! (via DigitalMinds)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.