Nocsak, mégis harcolnak orosz szárazföldi erők Szíriában?

külföld
2016 február 04., 11:36
comments 84

Oroszország tavaly szeptember óta harcol Szíriában. Eddig kitartóan tagadta azokat a szír ellenzéki és nyugati állításokat, hogy szárazföldi erőkkel is támogatja Bassár el-Aszad hadseregét, de csütörtökön kénytelen volt beismerni, hogy egy orosz katonatiszt is életét vesztette egy szárazföldi összecsapásban.

Eddig mindig azt állították, hogy az orosz hadsereg csak légitámadásokat hajt végre Szíriában, a szárazföldi haderőhöz tartozó katonái pedig csak "tanácsadók". A "tanácsadó" fogalmát amúgy még az amerikaiak találták ki a vietnami háború korai szakaszában, a gyakorlatban a tanácsadók teljesen átlagos, harcoló katonák - ugyanúgy, ahogy az Afganisztánban hivatalosan "kiképző és összekötő" státuszban szolgálók is együtt harcoltak az afgán hadsereg alakulataival.

Na, egy ilyen "tanácsadó" vesztette életét Szíriában, a tiszt halálát csütörtökön Oroszország is beismerte.

A tiszttel az Északi Hadosztály nevű, az Aszad-ellenes lázadók legerősebb csoportja végzett. Szerdai közleményük szerint négy orosz tábornokkal végeztek, ezt más források nem erősítették meg.

Az Északi Hadosztály az egyike azoknak a lázadó csoportoknak, amelyeket a nyugati és arab kormányok támogatnak - vagyis olyan csoport, amely ellen Oroszország saját állítása szerint nem is harcol, mert az oroszok állítják, hogy ők csak az al-Kaida és az ISIS ellen harcolnak Szíriában. A gyakorlatban viszont az oroszok - és a támogatásukat élvező szír kormányhadsereg - inkább harcol az ország északi részén beágyazott rezsimellenes lázadók, mint az iszlamista szélsőségesek ellen.

És bár állítják, hogy szárazföldi műveletekben nem vesznek részt, a most elhunyt orosz tiszt már legalább a második, aki szárazföldi összecsapásban vesztette életét.

Az oroszok csütörtöki közleménye szerint a tiszt - akinek a nevét és rangját nem közölték - február elsején a szír hadsereg egyik laktanyájában vesztette életét "az ISIS-terroristák aknatámadásában". Továbbá állították, hogy a tiszt csak "a szír hadseregnek biztosított új fegyverek használatában segített". A nyugati titkosszolgálatok és a szír ellenzék szerint az orosz tisztek valójában irányítják a szír hadsereg szárazföldi műveleteit. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.