Puch László eladná a Népszavát

A Népszabadság szerint hamarosan lezárulhatnak a Népszavát kiadó cég eladásáról szóló tárgyalások. A lap jelenlegi tulajdonosa, a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA, ami Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának érdekeltségébe tartozhat, várhatóan megválik a teljes, 99 százalékos részesedésétől.

A cégért eddig két vevő jelentkezett be: az egyik a Szabad Földet, a Vasárnapi Híreket és több más terméket is kiadó Geomédia Zrt., pontosabban az annak tulajdonában lévő VH Kiadói Kft. A másik pedig a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, amelynek most mindössze 1 százalékos tulajdonrésze van a lapban.

A lap finanszírozása sokáig bizonytalan volt, egy ideig a munkatársaknak sem nagyon tudtak fizetni, de az utóbbi egy-két évben sokat javult a helyzet, mivel a német szociáldemokratákhoz köthető alapítvány és egy magyar nagyvállalkozó jelentős támogatást biztosít a lap fenntartásához. A lap szerkesztői úgy látják, hogy ha a német alapítvány továbbra is éves szinten nagyjából 60 millió forintot, a magyar nagyvállalkozó pedig közel azonos nagyságrendű pénzt tolna a lapba, akkor az eladási és hirdetési árbevételekkel együtt a Népszava képes fenntartani magát.