Biztosra megy a kormány: saját szervezeteivel tárgyal a közoktatásról

Azt hihetnénk, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium oktatóinak nyílt levele után indult tiltakozási hullám - a hermanosok felhívásához ötszáz iskola és harmincezer magánszemély csatlakozott - tárgyalásra kényszerítheti a kormányt. Legalábbis erre lehetett következtetni abból, hogy keddre köznevelési kerekasztalt hívtak össze a közoktatás helyzetének áttekintésére.

Csakhogy

Csakhogy a kerekasztalbeszélgetésre a kormánynak sikerült javarészt olyan szervezeteket meghívnia, akiktől nem remélhető különösebb ellenállás.

Meghívták például a Katolikus Pedagógia Szervezési és Továbbképzési Intézetet, bár a katolikus iskolák nem tartoznak a közoktatás válságáért felelős központosított intézményfenntartó, a Klik alá.

Meghívták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, mert ebben az országban Parragh Lászlót nem lehet kihagyni semmiből, beleszólt már ő a szakképzés és a felsőoktatás átalakításába is.

Meghívták a Kliket, ami végülis indokolt, mégiscsak őket anyázza tanár, diák és szülő.

Meghívták a Nemzeti Pedagógus Kart, amit a kormány hozott létre.

És a Nemzeti Ifjúsági Tanácsot, ami elvileg civil kezdeményezésre alakult, de lényegében a cél az volt, hogy a kormánynak legyen egy kedves tárgyalópartnere.

De ott lesz még a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia, mert miért ne. 

Ahogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is, mert a magyar közoktatás helyzete olyasmi, amihez a határon túliaknak is rengeteg közük van.

A kormány meghívta a két pedagógusszakszervezetet is, ezek azonban nem mennek el a tanácskozásra. (Via Index)