Hírek a harmadik világháborúról: az orosz és a brit hadsereg is nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett

"Ez nem egy ISIS-ellenes hadgyakorlat. Ha valamiről, akkor már sokkal inkább arról szól, hogy elég felkészültek vagyunk-e hadbalépni az Egyesült Államok oldalán Ukrajnában, mintsem Szíriában" - mondta a brit hadsereg Jordániában kezdődő, "Samal vihar" fedőnevű hadgyakorlatáról egy neve elhallgatását kérő forrás a Telegraphnak.

Igaza lehet: a hadgyakorlaton, 2001 óta először hadosztály szintű bevetést gyakorolnak, ez esetben harmincezres, páncélos haderő gyors kivezénylését. "Ez nem olyan jellegű erő, amit Aleppóban vetnénk be egy maréknyi dzsihadista ellen" - mondta a forrás.

Valóban, a brit hadsereg az iraki háború kezdeti szakasza óta még egyszer sem vetett be egyszerre tízezernél több katonát, vagyis hadosztály-szintű műveleteket nagyon rég gyakoroltak. Az amerikai kormány pedig tavaly aggodalmát fejezte ki a brit katonai költségvetés csökkentése miatt. Ezt pont azért kifogásolták, mert tartottak tőle, hogy a brit hadsereg ezáltal elveszíti képességét arra, hogy jelentős páncélos erővel támogatott, hadosztály-szintű haderővel lépjen be egy hadszintérre.

A brit gyakorlattal párhuzamosan az orosz hadsereg is mozgolódik. Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfői tájékoztatása szerint előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdtek hétfőn a déli katonai körzetben:

ez a körzet az Ukrajnával határos régiót és a Krím félszigetet, illetve az Észak-Kaukázust foglalja magában.

A gyakorlat hivatalos célja a hadsereg "esetleges terrortámadások és más típusú kihívások" elleni képességeit ellenőrzi. Terrortámadás esetén viszont egészen ritkán vetnek be hadosztályokat. (Via Telegraph, HVG)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.