Keményen büntetnék a vallásgyalázást Grúziában

Grúziában egy olyan törvény elfogadását tervezik, ami szerint büntetnék keményen büntetnék a vallásgyalázást. A tervezet szerint 100 laris büntetést (~120 dollár) kellene fizetnie annak, ki megsérti mások vallásos érzelmeit. Vallási szimbólumok gyalázásáért pedig akár 1000 larira is megvághatják az elkövetőt. Ha ez megismétlődik, akkor a bírság duplájára ugrik. Mivel országban az átlagfizetés 818 lari körül van, ezért nem lesz érdemes ezzel szórakozni.

A javaslat támogatói szerint a törvény minden vallásnak védelmet biztosítana, ugyanakkor a kisebbségek nem számítanak arra, hogy sok hasznuk lenne a szigorításból. Egy baptista püspök szerint a törvény csak arra lesz jó, hogy korlátozzák vele a szólásszabadságot.

Grúziában az utóbbi időszakban tovább éleződtek a vallási ellentétek, nemrég az ország nyugati részén az ortodox gyülekezet megakadályozta, hogy mecseteket és iszlám iskolákat, madrazsákat nyissanak ott. Tiltakozásul az egyik iskola ajtajára még egy levágott disznófejet is kitűztek. A törvénnyel még a grúz ombudsmani hivatal sem ért egyet, mert szerintük is korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát.

Grúzia nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten vallásos országnak számít. Különösen érzékenyek az ortodox egyház bírálatára, mert az a nemzeti identitás őrzőjének hirdeti magát. (Guardian)