Kétezer fejkendős nő tüntetett a fejkendő betiltása ellen Boszniában

2016 február 8., hétfő 8:19
150

Közel kétezer nő vonult utcára Szarajevóban, hogy tiltakozzanak, amiért betiltották a fejkendő viselését a bíróságokon és többi igazságszolgáltatási intézményben. Az országban a legfelső bírósági tanács nemrég kitiltotta a vallási szimbólumokat az igazságszolgáltatási intézményekből. A tiltás minden más vallási szimbólumot is érint, de a hidzsábot külön kiemelték.

Muszlim nők tüntetnek Szarajevóban - Fotó: AFP/Elvis Barukcic

A tüntetés alatt a nők azt skandálták, hogy joguk van fejkendőt viselni. Az egyik szervező szerint a döntés komoly támadás a muszlimok becsülete, személyisége és identitása ellen. Szerinte ezzel gyakorlatilag megfosztják a muszlim nőket attól a joguktól, hogy dolgozhassanak. A fejkendő betiltását muszlim politikusok és vallási vezetők is elítélték.

Fotó: Amina Zornic / Anadolu Agency

A hidzsáb a kommunizmus alatt is be volt tiltva, amíg Bosznia Jugoszlávia része volt. Bosznia-Hercegovina 3,8 milliós lakosságának 40 százaléka muszlim. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt