Az oktatási államtitkár szerint a Klik működése a jelenlegi, centralizált formában nem igazán szerencsés

POLITIKA
2016 február 09., 22:21
comments 127

A következő tanévtől már más szerkezetben, átalakított formában működhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedd esti háttérbeszélgetésen.

Az oktatási államtitkár az MTI szerint úgy fogalmazott:

a Klik működése a jelenlegi, centralizált formában nem igazán szerencsés, a 198 tankerület nem funkcionál jól.

Ez nem teljesen egyezik azzal, amit pénteken mondott Orbán Viktor, aki szerint mindent egybevetve „jó irányba indultunk el”.

A tervezett decentralizáció lehetséges irányaként Palkovics említette, hogy az ország térszerkezetéhez vagy a régiókhoz igazodnának, és elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy az iskolák száma alapján központokat szervezzenek.

Palkovics László azt mondta, hogy Klik tavalyi hiányát konszolidálni kell, ennek összegét most mérik fel, és a jövőben annyi forrást kell majd biztosítani, hogy a hiány ne termelődhessen újra. Lesznek személyi változások is az átalakítások nyomán – mondta.

A legfontosabb dolgok

Az államtitkár a keddi első köznevelési kerekasztalról elmondta: a szeptember 1-ig megoldandó feladatok között határozták meg a Klik működésének átalakítása és a fenntartás rendezése mellett a hatáskörök újraszabályozását is, azaz, hogy melyeket kell az iskolaigazgatóknak visszaadni. Szintén ide sorolták a foglalkoztatási kérdések rendezését.

Palkovics szerint a szükséges törvényi és rendeleti változtatásokról legkésőbb áprilisig dönteni kell.

A kevésbé sürgető dolgok

A második, 2017. január 1-től megoldandó feladatok között határozták meg:

  • az előmeneteli rendszer felülvizsgálatát
  • az adminisztráció csökkentését
  • az Oktatási Hivatal átalakítását
  • a nem oktatói dolgozók jövedelmi rendszerének áttekintését
  • a pedagógusképzés tartalmi fejlesztését
  • a továbbképzési rendszer átalakítását
  • a kerettanterv, a nemzeti alaptanterv kérdését
  • a diákok terhelésének csökkentését (amit csak felmenő rendszerben lehet bevezetni)

A többi dolog

A harmadik csoportba, a 2017-ben megoldandó feladatok közé sorolták a digitális kompetencia, a 9 évfolyamos iskola kérdéseit, és a módszertani témákat.

A kerekasztal február és márciusban 2 hetente, azután júniusig havonta ülésezik majd.

Júniusban zárják az első félévet és szeptembertől decemberig a tervek szerint megint havonta lesznek ülések. Palkovics szerint a kerekasztal meghívotti köre az óvodapedagógusokkal bővülhet a jövőben.

A kerekasztal ülései között munkacsoportok üléseznek, összesen hatot hoztak létre: a tartalomfejlesztési, a gyermek és tanulói életutak, a pedagógus szakmai stratégia, a pedagógus hivatás, a fenntartói, a köznevelés-irányítási csoportot.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a kerekasztal előtt 198 tankerületből 4538 észrevétel, vélemény, kritika érkezett.

Apró hibák (mondhatni)

A Klikkel összefüggésben a legnagyobb számban a struktúra, felépítés nem megfelelő voltára hívták fel a figyelmet, ezt követte a konzultáció hiánya, az adatszolgáltatási terhek majd a fenntartás és a működtetés különválása, és a külön oktatási tárca szükségessége.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.