Tíz méteres hó alól élve került elő az indiai katona, akit egy hete temetett maga alá a lavina

Hanamanthappa Koppad egyike volt annak a tíz indiai katonának, akiket február 3-án betemetett egy hatalmas lavina közel hatezer méteres magasságban Kasmír Kínával határos, vitatott hovatartozású Sziacsen régiójában. A Sziacsen gleccser a Karakorum hegység keleti vonulatánál helyezkedik el.

Az indiai hadsereg most bejelentette, a katonát kiásták a tíz méteres hótakaró alól, és még mindig él – igaz, az állapota egyelőre válságos.

AFP PHOTO/Indian Defence Ministry

Az indiai miniszterelnök, Narenda Modi Twitteren jelentette be, hogy a katasztrófa egyetlen túlélőjét már elszállították egy kórházba, és ő is úton van, hogy meglátogassa.

A hadsereg többek között radar és keresőkutyák segítségével talált rá a katonákra.

1984-ben valóságos csatatér volt a hatezer méter felett elterülő Sziacsen gleccseren, akkor India és Pakisztán háborúzott. Ezzel ez valószínűleg a világ legmagasabb pontja, ahol emberek harcoltak. Az utóbbi években voltak kísérletek a gleccser demilitarizálására, de a tárgyalásoknak eddig nem volt eredménye.

Katonai tábor a Sziacsen gleccseren, 1991. AFP FILES / ANNIRUDHA MOOKERJEE

(Wall Street Journal)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.