Jöhet a földi mennyország: a kormány nonprofit szennyvíz-, ivóvíz-, gáz- és áramszolgáltatást, távfűtést, hulladékkezelést és közétkeztetést akar

2016 február 9., kedd 19:50
435

Lázár János Hódmezővásárhelyen azt mondta, hogy új működési modell bevezetését tervezi a kormány az alábbi területeken:

  • szennyvízszolgáltatás
  • ivóvíz-szolgáltatás
  • gázszolgáltatás
  • áramszolgáltatás
  • távfűtés
  • hulladékkezelés
  • közétkeztetés

¡No profit!

A kormány hosszú távú változásokat tervez, és az a cél, hogy ezeket a szolgáltatásokat non-profit jelleggel biztosítsa az állam

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csúcsi olvasókörben tartott lakossági fórumán.

A kabinet szeretné, ha a szolgáltatók állami kézbe kerülnének vagy az állam felügyelt piacokon működnének – mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus 150 fős hallgatóság előtt.

Ha ezeken a területeken magáncég akar működni, tudomásul kell vennie, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhet profitot

– közölte a miniszter.

Lázár János szerint ez fogja megvédeni az embereket attól, hogy a rezsi irreálisan emelkedjen, és ha jól szervezik meg ezeket a szolgáltatásokat, az további csökkentést is lehetővé tehet.

(Nem mintha a rezsicsökkentés olyan jól beváltotta volna a nonprofit reményeket: a rezsicsökkentés a kormány szerint is fenntarthatatlan, eddig a külföldiekkel fizettették meg, de lassan muszáj lesz új trükköket kitalálni.)

A kormány döntése változott

Egy, a várólistákkal kapcsolatos kérdésre Lázár azt válaszolta, annak idején a Fidesz ellenezte azok bevezetését, mivel az egészségügyi ellátások időbeli eltolása a fizetős szolgáltatások felé terelheti a páciensek egy részét.

De a kormány döntése nyomán a rendszer változott, a súlyos betegség gyanúja esetén a vizsgálatot soron kívül kell elvégezni.

Bizonyos területeken sikerült előrelépéseket elérni, részben annak a 600 milliárd forintnyi fejlesztésnek köszönhetően, amit az elmúlt években a kórházak, egészségügyi gépek, műszerek, beszerzésére fordítottak – mondta Lázár János.

Az átlagnál betegebb a társadalom

Lázár szerint egyszerre kell emelni a béreket és fejleszteni az infrastruktúrát egy olyan társadalomban, ami betegebb, mint az európai átlag. A betegségmegelőzés, az egészségmegőrzés sajnos gyerekcipőben jár Magyarországon – mondta.

Az évi 120 ezres halálozást 5-10 ezerrel csökkenteni lehetne egészségtudatosabb életmóddal ţ mondta Lázár, és példaként említette a tüdőrák és a béldaganatok szűrését, amivel radikálisan mérsékelhető lenne az ezek miatt bekövetkező halálesetek száma – írja az MTI.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt