Az albán diktátor özvegye: A férjem lelkének fájt, amikor embereket kellett kivégeztetnie

külföld
2016 február 10., 09:25
comments 223

Életútinterjút adott egy albán újságírónak Nexhmije Hoxha. A 95 éves asszony Enver Hoxha (régebbi magyar átírás szerint Enver Hodzsa) özvegye. 

Enver Hoxha 1946-tól 1985-ig volt Albánia diktátora, aki a kommunizmus sztálinista változata alapján uralkodott. Sztálin halála után szakított a szerinte túl liberális Szovjetunióval, majd Mao Ce-tung halála után a felpuhuló Kínával is.

Nexhimje Hoxha
photo_camera Nexhimje Hoxha

A 70-es évek közepétől arra készült, hogy Albánia adott esetben egyedül száll szembe a világgal, addigra a szovjetekre, kínaiakra és amerikaiakra egyaránt ellenségként tekintett. A brutális elnyomás mellett elképesztő személyi kultuszt is épített. Egy piramis formájú mauzóleumban temették el. 

photo_camera Enver Hoxha egy plakáton.

Enver Hoxha legalább 25 ezer embert végeztetett ki, és tízezreket zárt munkatáborokba.

Özvegye most azt mondta, hogy a férje a lelke mélyén fájdalmat érzett, mert annyi embert kellett kivégeztetnie, de államférfiúi kötelessége volt a sok halálos ítéletet végrehajtatni.

"Mindig is úgy képzeltem, hogy Enver legnehezebb államférfiúi döntéseit a kivégzésekről hozta. A felelősség kötelezte, de a lelke mélyén nagyon érzékeny volt, és szenvedhetett emiatt."

Az özvegy az interjúban ragaszkodott ahhoz, hogy a férje soha nem hozott rossz döntést. Ha voltak is hibák az albán kommunizmus idején, akkor azt szerinte férje tudta nélkül mások követték el. A hibákért az alacsony kulturális szinten lévő falusiak és háborús veteránok voltak felelőssek szerinte.

Nexhimje Hoxha partizánként harcolt Hoxha mellett a második világháborúban. Az interjúban azt mondta, hogy fontos tanácsokat adott férjének, amikor hatalomra jutott: "Nem tagadom, hogy beszélgetett velem. Régi harcostársa voltam, még a háború idejéből, saját politikai tapasztalattal, így sokat tanácskoztunki bel- és külpolitikai kérdésekről is." Azt azonban hozzátette, hogy biztonsági kérdésekről sosam tanácskozott a férjével.

A hétfőn bemutatott interjú nagy botrányt kavart Albániában. Sokan úgy vélték, hogy visszataszító celebként mutogatni az özvegyet, aki relativizálhatja férje bűneit. Mások azért háborodtak fel, mert Nexhimje nem kért bocsánatot.

Az özvegy jelezte, hogy ezt az interjút tekinti élete utolsó nyilvános szereplésének. (Balkaninsights)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.