A brazil kormány szerint akár egy éven belül kész lehet a Zika elleni oltóanyag

A brazil egészségügyi miniszter azt mondta, hogy már egy éven belül ki akarják fejleszteni a Zika-vírus elleni védőoltást. Marcelo Castro ugyanakkor hozzátette, hogy még további két évbe fog telni, amíg forgalomba tudják hozni az oltóanyagot.

Brazília számít a most kitört Zika-járvány egyik központjának. A betegséget szúnyogok terjesztik, és a megfertőzött terhesnőknél akár azzal is járhat, hogy a gyerekük kisfejűséggel (mikrokefália) születik meg.

Mikrokefáliával született gyerek Brazíliában - Mario Tama/Getty Images

Castro elmondta, hogy a tesztelés folyamatának felgyorsítása érdekében a kutatók az oltóanyagot egyszerre fogják tesztelni egereken és majmokon is. A miniszter szerint 3 év múlva már forgalomba tudják hozni. Bejelentette, hogy ennek érdekében Brazília a következő 5 évben 1,9 millió dollárt fog költeni az ezzel kapcsolatos kutatásokra, amit a Texasi Egyetemmel közösen végeznek.

Marcelo Castro brazil egyészségügyi miniszter - AFP/Evaristo Sa

Brazíliában tavaly október óta 4000 olyan mikrokefáliás újszülöttet regisztráltak, akiknél a Zika-vírus okozhatta a rendellenességet. Míg 2014-ben az ilyen esetek száma csak 150 volt. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.