Hogyan győzz meg egy hülyét az interneten?

meghökkentő tudomány
2016 február 12., 09:38
comments 380

Én ugyan el nem hiszem, de a Cornell egyetem kutatói szerint (.pdf)

van rá mód, hogy meggyőzz valakit egy kommentszekcióban kirobbanó vitában arról, hogy hülyeségeket beszél.

A tanulmány szerint, amit majd áprilisban fognak bemutatni az International World Wide Web Conference című rendezvényen, a másik meggyőzéséhez nyolc lépést kell követni:

  1. Mihamarabb reagálj a vitatott állításra;
  2. Állíts magad mellé támogatókat, mert többen meggyőzőbbek vagytok;
  3. Csak néhányszor válaszolj a vitapartnerednek: három-négy odavissza válasz még jó, annál több már inkább csökkenti a meggyőzés esélyét;
  4. Linkelj külső bizonyítékokat;
  5. Ne idézd vissza vitapartnered szavait, mert akkor ráfoghatja, hogy csak a megfogalmazásába kötöttél bele;
  6. Ne legyél túl heves, mert azzal elriasztod az embereket. Kimért válaszokkal magad mellé állíthatod a szemlélődőket.
  7. Írj hosszabban. Egy egysoros válasszal aligha téríted ép észre vitapartnered;
  8. Próbálkozz olyan érvekkel, amikről vitapartnered elfeledkezett. Például, ha azt írja, hogy Orbán jó, mert megvédte az országot a bevándorlókról, hívd fel a figyelmét a közoktatás állapotára.

Na, ha ezt mind bemagolta, akkor el kell szomorítsam. A kutatók a jótanácsok után arra jutottak, hogy ezzel a finomhangolt módszerrel a vitapartnerek 30 százalékának meggyőzésére van némi esély, a közösségi médiában vitatkozók 70 százaléka

meggyőzhetetlen.

Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolat a fenti lépések és a sikeres meggyőzés között nem kauzális, csak korrelatív.

Hogy azt ne is említsem, hogy a kutatók a következtetéseket a Reddit /r/changemyview subredditjének tanulmányozásából vonták le. Márpedig ebbe a subreddit, mint azt a neve is mutatja, kifejezetten olyanok írnak, akik nyitottak rá, hogy érvekkel meggyőzzék őket.

Vagyis ez alapján

nincs semmi remény,

a közösségi média valóban el fogja pusztítani az értelmes párbeszédet, a vitát, és végső soron a világunkat is. Úgyhogy, ha rám hallgat, akkor

a legjobb módszer egy kommentszekciós vita megnyerésére, ha eleve kimarad belőle, és becsukja az ablakot.

(Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.