Nahát! 3,2 százalékkal hiperűrsebességbe kapcsolt a pannon gyorsnaszád

3,2 százalékkal bővült a GDP a tavalyi utolsó negyedévben, közölte a KSH. Negyedéves alapon 1 százalék volt a növekedés.

Ezek még csak az előzetes adatok, de a várakozásokhoz képest meglepően jók (a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők becsléseinek mediánja 2,6 százalék volt). A KSH több korábbi negyedév adatait is felfelé módosította. Azért is jó hír ez, mert ezzel – ebben a negyedévben legalábbis – megfordult a magyar gazdaság utóbbi időben egyre inkább érezhető lendületvesztése.

A KSH szűkszavú kommentárja szerint az építőipar és a mezőgazdaság kivételével minden gazdasági ágazat bővült. Bővebbet csak néhány hét múlva, a részletes adatok közzétételével fogunk megtudni erről a negyedévről. A havi adatokból arra lehet következtetni, hogy most már szokásos módon a feldolgozóipar és az export húzhatta a gazdaságot, de a reálkeresetek növekedése miatt a szolgáltatások és a (kissé megbízhatatlan adatokat produkáló) kiskereskedelem is lökhetett egyet hazánk csónakján. Elképzelhető, hogy az uniós pénzek lehívásának utolsó nagy hulláma is ebben a negyedben tetőzött.

Az 2015 egészében

2,9 százalék

volt a növekedés, ami ugyan egyértelmű lassulás a 2014-es 3,7 százalékhoz képest, de még mindig sokkal jobb, mint amit a pesszimistább elemzők vártak. A gazdaság teljesítményének gyengülését főleg két dolog, az idén nem túl jó évet kifogó mezőgazdaság és a gyenge beruházási számok indokolták.

De ne örüljünk nagyon, a GDP potenciális növekedése (ami a munkaerő, a tőke és ezek felhasználásának hatékonyságából áll össze) még mindig nem lehet sokkal több 2 százaléknál. Szóval ennél csak egy ideig, csak külső tényezőknek köszönhetően (pl. uniós pénzek) bővülhet gyorsabban a magyar gazdaság.

(KSH)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.