Bármit is csinálsz az iPhone-oddal, semmiképp ne állítsd át a dátumot 1970. január 1-jére!

katasztrófa
2016 február 13., 21:08
comments 215

Egy ideje terjed a 4chanen egy infó, ami szerint az Apple-nél elrejtettek az iPhone 5s-ben, és az annál újabb modellekben egy meglepetést: ha az ember visszaállítja a telefon óráját 1970. január 1-jére, és újraindítja, akkor egy retro Apple-logó jelenik meg rajta.

photo_camera

Na, ez egy nagy kamu.

Ha valaki bekajálja, és tényleg visszaállítja a telefon óráját, akkor újraindítás után nemhogy retro logó nem fog megjelenni rajta, de teljesen használhatatlanná válik a telefon. Sőt, jelenleg nincsen semmilyen ismert módja annak, hogy hogyan lehetne helyreállítani egy iPhone-t, ami ilyen állapotba került, aki így járt, annak még a hivatalos Apple-szervizekben is csak kicserélni tudják a telefonját.

Itt egy videó is arról, hogy mi történik pontosan:

A jelenség mögött az úgynevezett Unix-idő áll.

Az Unix-időt a számítástechnikában használják, és az egyezményes koordinált világidő szerinti 1970. január 1. éjfél utáni másodperceket számolja. De van egy csavar: az Unix-idő nem számolja a szökőmásodperceket, azaz azokat az egy másodperces ugrásokat, amikkel a rádióállomások által terjesztett időt a Föld nem teljesen egyenletes forgása miatt néha összhangba hozzuk az átlagos csillagidővel.

Az Apple újabb termékeit (az iPhone-ok mellett az újabb iPadek is ugyanígy tönkremennek a dátum visszapörgetésével) az zavarhatja meg, hogy nem tudnak értelmezni egy ennyire kicsi Unix-számot. (Gizmodo, Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.