Kiakasztotta a briteket a házelnökük több ezer fontos költségtérítése

külföld
2016 február 13., 14:48
comments 45

Nagy-Britanniában az borzolja most a kedélyeket, hogy milyen sok költségtérítést kapott John Bercow, az angol alsóház elnöke. A BBC szerint Bercow 6 év alatt több ezer fontot számolt el a szórakoztatási számláján.

A londoni parlamentben az átlagos képviselőknek meghatározzák, hogy naponta maxumum mekkora költségtérítést számolhatnak el, ez általában napi 25 font ételre és italra (alkohol nuku) azoknak, akik munkájuk miatt utaznak el a választókerületükből.

A házelnök költéseinek viszont nincs felső határa, hiszen házelnökként gyakran tárgyal más házelnökökkel meg mindenféle diplomatákkal és ilyen-olyan képviselőkkel, ezeket a találkozókat pedig finanszírozni kell valamiből.

Na, most kiderült, hogy a házelnök elszámolt például

1023 fontot (több mint 400 ezer forintot) méhviasz gyertyákra, 286 fontot (majd 115 ezer forintot) pedig egy koncertzongora behangolására.

A kézzel készített gyertyákkal a házelnök lakosztályait díszítették fontos fogadások alatt, és a koncertzongora is ezekben a lakosztályokban állt, Bercow hivatalos vendégei is használhatják, ha zongoráznának egy-egy fogadáson.

Bercow hivatala azt mondta a BBC kérdéseire, hogy a házelnök, még ezekkel a tételekkel is 19 százalékkal kevesebbet költ, mint az elődje.

Ezen kívül több ezer fontokat költött vacsorákra és fogadásokra, köztük például egy olyan fogadásra, amit a korábbi alsóházi alelnök, a munkáspárti Dawn Primarolo tiszteletére adtak az alelnök nyugdíjazása alkalmából.n Bercow ezen kívül 1400-2000 fontokat költött vacsorákra, amiken a román, a szlovén és az ausztrál házelnökkel tárgyalt.

A házelnök irodája szerint több éves gyakorlat, hogy hasonló fogadásokért és vacsorákért a házelnök fizet, és felhívták a figyelmet, hogy 2009 óta sokat csökkentek az elszámolt költségek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.