Amerika szerint Albánia a helyes úton jár

John Kerry amerikai külügyminiszter Tiranában Edi Rama miniszterelnökkel találkozott, de tanácskozott Lulzim Bashával, a jobbközép ellenzék vezetőjével is.

Az amerikai diplomácia vezetője méltatta Albánia korrupcióellenes intézkedéseit és az ISIS elleni küzdelemben való aktív részvételét.

Albánia „a helyes úton halad” – állapította meg Kerry, elsősorban az igazságügyi rendszer mélyreható reformjára utalva, amit amerikai és európai ellenőrzés mellett indított meg a politika és a szervezett bűnözés közötti összefonódások felszámolása érdekében. A reformmal az ország vezetése úgy akarja átszabni az igazságszolgáltatás egészét, hogy a korrupt politikusok ne élvezhessenek büntetlenséget a jövőben. 

Ennek nagy a tétje, hiszen Albánia 2014-ben kapott tagjelölti státust az Európai Uniótól, és az említett reform sikere a feltétele annak, hogy esélye legyen a majdani csatlakozásra.

Kerry amiatt is dicsérete Tiranát, hogy mindig az első vonalban harcol az erőszakos szélsőséges erők ellen az ISIS elleni koalíción belül. „Albánia velünk van Afganisztánban is” – mondta, külön kiemelve, hogy a NATO tagjaként ez az ország különleges felelősséget vállal magára a Balkánon is.

Edi Rama válaszként hangsúlyozta: „Az Egyesült Államokhoz különleges kötelékek fűznek bennünket, semmi sem választhat el minket, minden téren egységesek vagyunk.” (MTI)