Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése

POLITIKA
2016 február 14., 19:16
comments 94

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy nincs jelen a szükséges 24 képviselő, így az ülést berekeszti. A szervezet közgyűlését rövid időn belül újból összehívja.

Hegedüs István újságíróknak elmondta, az volt a szándéka, hogy az ülésen javaslatot tesz: oszlassa fel magát az ORÖ, hogy „tisztuljon meg a roma politika”. Azt mondta:

„Vannak olyan külső erők, amelyek nem engedik, hogy a cigány emberek megfelelő módon érvényesítsék a magyarországi cigányság érdekeit.”

Hegedüs azt mondta, nem érti, miért nem jelent meg minden képviselő a közgyűlési ülésen, hiszen úgy tudja, hogy „minden képviselő itt van ma Budapesten”.

A költségvetéssel kapcsolatban – aminek a megvitatását vasárnap délutánra tervezték – elmondta, hogy azt egy későbbi időpontban is elfogadhatja a közgyűlés.

A Lungo Drom nem legalizál

Berényi László (Lungo Drom) frakcióvezető újságírók előtt arról beszélt: a Lungo Drom képviselőcsoportja és szövetségesei azért nem jelentek meg az ülésen, mert nem akarják a jelenlegi vezetést „legalizálni”.

Mint kifejtette, a fővárosi kormányhivatal álláspontja szerint a közgyűlésnek kell lefolytatnia a fegyelmi eljárást az ORÖ elnökével szemben. Ezt nem lehet megtenni, ha nem szerepel a napirendi pontok között. A jelenlegi szabályozás szerint az ülés előtt 20 nappal kellene bejelenteni a napirendi módosítást, erre viszont nem volt lehetőség – mondta.

Berényi László azt mondta, nem támogatják az ORÖ feloszlatását, szerinte az „riogatás volt” az ellenfeleik részéről.

Vajda László (Lungo Drom) azt mondta, látni, hogy mire megy ki a játék, Hegedüs Istvánt és támogatóit akarják mindenképpen „lebénítani”. Szerinte Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos érdeke, hogy az ORÖ ne működjön hatékonyan.

Hegedüst mondatnák le

A helyszínen az ORÖ megbízott hivatalvezetője, Csala Elvira a szervezet elnöksége nevében sajtóközleményt osztott ki, amin az áll: az elnökség a határozatképtelenség miatt meghiúsult közgyűlésen történtekre figyelemmel megállapítja, hogy a közgyűlés többsége Hegedüs István elnöktől a bizalmat véglegesen megvonta. Felszólítják Hegedüs Istvánt, hogy azonnali hatállyal mondjon le elnöki megbízatásáról.

Az ORÖ vasárnapra összehívott közgyűlésének tervezett napirendjén szerepelt a szervezet ez évi költségvetési tervezetének, valamint a fővárosi kormányhivatalnak a január 18-ai rendkívüli, vitatott módon megtartott ORÖ-közgyűléssel kapcsolatos állásfoglalásának megtárgyalása.

Hegedüs István hétfőn budapesti sajtótájékoztatón közölte: a következő közgyűlésen javasolja majd, hogy az ORÖ oszlassa fel magát.

Akadályoztatás miatt elmarad (vagy nem)

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt.

De az ülést vitatott módon 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól, és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

Az akkori többség annak idején úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik a felfüggesztését tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.