Bulgária nem tervez kerítést a görög határra

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtóértekezleten azt mondta, az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség.

„A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani” – mondta Orbán, aki szerint azonban Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot eddig nem sikerült megállítani.

„Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikailag és a politikai felelősségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk. Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre” – mondta.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy „a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája”. Az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, és „ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában” – mondta.

Azt mondta, Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. „Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől” – mondta.

A találkozón a macedon elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe és Macedóniának is fel kellene ajánlani a uniós tagságot.

Orbán (embere) ki is posztolta ezt a képet a helyszínről:

Bulgária nem támogatja V4-ek tervét

Egyoldalú intézkedések nem hozhatnak tartós eredményeket a jelenlegi európai migrációs válság megoldásában – mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

The migrant influx can't be tackled without the active contribution and participation of all countries along the so-called Western Balkans route and Greece in particular – mondta Boriszov a cseh miniszterelnökkel, Bohuslav Sobotkával közös találkozóján Prágában egy szófiai kormányzati közlemény szerint.

Boriszov azt is mondta, hogy a bolgár-görög és a macedón-görög határ ellenőrzésének potenciális megerősítése nem lenne megoldás Európa számára, és csak azt érné el, hogy megváltoztassa a migráció útvonalát.

A wPolityce.pl lengyel híroldal szerint Angela Merkel német kancellár vasárnap nyomást gyakorolt Boriszovra, hogy ne alkudjon a V4-ekkel, és ezért is mondhatott nemet a visegrádi országok tervére.

(Novinite, Euractiv, MTI)