Felnőtt színező készült a szombati pedagógustüntetésből

A felnőtteknek készült színezők világdivatja visszavonhatatlanul meghódította Magyarországot is: alig mentek haza a Kossuth térről a szétbarmolt közoktatás ellen hangosan majd némán tüntetők, Barts Livi képzőművész máris remek, természetesen felnőtt színező műfajú alkotással reflektált a történtekre. 

A művét elnézve az ember kénytelen bevallani, hogy ez a tüntetés tényleg ilyen stílusú feldolgozás után kiáltott.

(Helyszíni riportunk a demonstrációról itt olvasható.)

Bár felnőtteknek készült színezőalbumok régóta léteztek, ez sokáig olyan marginális jelenség volt, mint mondjuk a műlegyes horgászok szektáján belül az orsó nélküli bottal suhogtató tenkarázóké. Aztán egyszer csak, lényegében előjel nélkül, 2012-13 táján berobbant a dolog a legszélesebb tömegkultúrába. Pár hónapos különbséggel jelent meg a francia Hachette Pratique kiadó "Művészetterápia: 100 stresszellenes színező" című kiadványa, ami azóta 3,5 millió példányban kelt el világszerte, illetve a műfajt az angolszász kultúrkörben extrém népszerűvé tevő "Titkos kert". Utóbbi Johanna Bashford skót grafikus albuma. 

Bashford alkalmazott grafikus, akinek a specialitásai a fekete-fehér mintákkal díszített borosüvegcímkék és parfümcsomagolások voltak. Miután egy brit kiadó felkérte egy gyerekeknek szánt kifestő megrajzolására, a művész megjegyezte, hogy az ügyfelei feltűnően szeretik kiszínezni a terveit, úgyhogy mi lenne, ha inkább felnőtteknek csinálna kifestőt. A Laurence King kiadó történetének egyik legbölcsebb húzása volt, hogy engedtek neki. Az első kiadást óvatossságból 13 ezer példányban nyomták csak ki ugyan, de az albumból azóta 2 millió példány kelt el és a folytatása is gigasiker lett. (Itt egy klassz New Yorker-cikk a jelenségről.)

Felnőtt kifestő-színezők mindenféle témákban léteznek, így természetesen politikaiak is vannak, ez itt például a USA Today előválasztásokra készült műve:

Barts Livi munkája nem pusztán netes küldözgetésre szánt geg, amit jól bizonyít, hogy vannak, akik már ki is színezték, papíron, ceruzával:

A tippet köszönjük Dr Martinkónak!