A Facebook már úgy is blokkol oldalakat, hogy nem mondja meg, miért csinálja

A Facebook blokkolta a paródiákkal, viccekkel és képregényekkel foglalkozó Viz magazin profilját, és a magazin szerint nem is mondták meg, hogy miért. Azaz annyit írtak, hogy úgy tűnik, a Facebook-profil nem felel meg a Facebook szabályzatának.

A Viz nem csak valami csicska humormagazin, van rendes kiadója, 1979 óta működik és már több mint 250 számot adtak ki. Facebook-oldalul is évek óta van, és állításuk szerint eddig mindig mindenben eleget tettek a Facebook kéréseinek.

Most azonban a Facebook pontosan nem leírt okokból blokkolta az oldalt, és azt írta a Viznek, hogy a döntés ellen fellebbezhetnek, de ha nem sikerül a fellebbezés, akár örökre is törölhetik az oldalt. A Viz a Twitteren tájékoztatta olvasóit a Facebookkal folytatott vitával, a magazin kiadója pedig a Guardiannek nyilatkozott. Azt mondta, úgy nehéz fellebbezni a Facebooknál, hogy nem is tudják, mi volt a gond az oldalukkal.

A vita végül úgy oldódott meg, hogy kedden este 7 körül a Facebook újra elérhetővé tette az oldalt, de a Viz továbbra sem tudja, mit csináltak rosszul.

A visszatérésükről szóló posztjukba ezt írták: 

„Újra itt vagyunk. Nem mondják meg, hogy mit tettünk, de megígérjük, hogy soha nem tesszük meg újra. Bármi is volt az.”

A Viznek 146 ezer követője van a Facebookon. Az olvasottságuk nem ezen áll vagy bukik, mert alapvetően még mindig printlapként működnek, de már van weboldaluk is. Ha a Facebook csak így, az egyik pillanatról a másikra kivesz alóluk egy 146 ezer fős követői közösséget, az egy ilyen méretű újságnál általában a weboldal halálát jelenti, mert szinte teljesen megszűnik a Facebookos kattintásokból származó forgalom, ami a mostani trendek szerint a világon mindenhol, minden újságnál egyre nagyobb.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.