Ez már nyílt, a Rákosi-rendszerhez illő támadás

publicisztika
2016 február 16., 17:57
comments 606

Ez ugyan nem diktatúra, a módszereik azonban meghökkentően hasonlítanak a rákosistákéra, a sztálinistákról és a Magyar Néphadsereg kiképző őrmestereiről nem is beszélve.

A tanártüntetés miatt bedühödött Klik a gyengék módszerét választotta, amennyiben ügyrendi piszkálódással próbálják kicsinálni az oktatási rendszer szétdúlása elleni tiltakozás egyik pár nap alatt ismertté vált figuráját, Pukli Istvánt, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját.

A KLIK szívatásból lehetetlen mennyiségű dokumentum egy napon belüli leadására kötelezte Puklit. Ezt már önmagában is átlátszó, sportszerűtlen csuklóztatás, de még csak a piszkálódás kategóriája. Ahol a szemétkedés átlép tőrölmetszett sztálinizmusba, az az, hogy a mindenféle bekért dokumentum között van

a félévi szülői értekezletről szóló jegyzőkönyv vagy emlékeztető.


Márpedig ahhoz nem kell pedagógusnak lenni, hogy az ember szülőként is pontosan tudja: a szülői értekezletekről természetesen nem készül se jegyzőkönyv, se emlékeztető.
Nem létező dolgot követelni, majd annak elmaradása esetén büntetni klasszikus komcsi húzás, de nem a lazuló kommunizmus, hanem az alanyok bőrére menő kőkemény diktatúra idejéből.

Oké, a dolog továbbélt a Néphadseregben. Nagy klasszikus volt például, amit azokkal a sorkatonákkal műveltek, akiket a felettesük nem akart kiengedni szabadságra vagy kimenőre. Őket hagyták összekészülni, majd amikor épp indultak volna haza, "borostaellenőrzést" végeztek. Ez azt jelentette, hogy fogták egy gyufásdoboz recés oldalát és végighúzták az illető állán, azzal a szöveggel, hogy ha előírás szerint borotválkoztak meg, nem fog sercegni. A szívatás lényege az volt, hogy a doboz gyújtós oldala egy csecsemő seggbőrén is sercegett volna, így ezt az akadályt képtelenség volt megugrani. A Lentiben töltött egy év alatt akkor nevettem a legnagyobbat, amikor egyszer engem is ezzel szívattak meg. Akkoriban ugyanis még - a legnagyobb bánatomra - egyáltalán nem nőtt szőr az arcomon. 

Nálunk nincs diktatúra, Pukli Istvánt még akkor sem fogja Recskre küldeni a KLIK tankerületi komisszárja, ha esetleg szívéből szeretné munkatáborban látni. De az állását simán elveszítheti, az eddig felépített szakmai életműve egycsapásra összeomolhat, ha az átlátszó koncepciós eljárás ebben a stílusban folytatódik ellene.

Pukli az egyetlen értelmes utat választotta: a nyilvánossághoz fordult és úgy tűnik, hogy minden jogi lehetőséget megragad a tiltakozásra.

A "norvégos" civil szervezetek elleni, a bíróság szerint is jogsértő rendőrségi fellépés fényében baromi nagy illúziói azért nem lehetnek. A kormány, ha ki kell húznia egy tüskét a körme alól, nem szokott habozni, és ebben Magyarország fennálló törvényei a legkevésbé sem korlátozzák.

Update: Hogy neve is legyen a kiképző őrmesterünknek, Pukli igazgatóra Mogyorósi Attila zuglói tankerületi KLIK-igazgató szállt rá. Az információ olvasóktól jött, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki írt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.