Házkutatást tartottak a Front National központjában

külföld
2016 február 17., 14:26
comments 29

Házkutatást tartott a francia rendőrség szerdán a radikális jobboldali Front National (Nemzeti Front) Párizshoz közeli, Nanterre-ban található székhelyén. A Marine Le Pen vezette párt európai parlamenti képviselői asszisztenseinek járó kifizetésekkel kapcsolatos állítólagos visszaélések miatt indult eljáráshoz kerestek bizonyítékokat.

Kedden ugyanebben az ügyben a pártalapító Jean-Marie Le Pen házát kutatták át Párizs Saint-Cloud nevű elővárosában, és jártak a nyomozók Le Pen személyi titkára, Gérald Gérin irodájában is. Ezeken kívül még egy, a párthoz közeli könyvvizsgáló irodáját kutatták át.  

Az Európai Parlament 2015 márciusban fordult EU csalás elleni hivatalához (OLAF), mert arra gyanakodtak, hogy a Front National képviselői visszaéléseket követnek el az EP-képviselők asszisztenseinek járó kifizetésekkel. Martin Schulz, a parlament elnöke értesítette az unió korrupció elleni ügynökségét, miután kiderült, hogy

20 ember, akinek asszisztensi munka címén az EU költségvetéséből utalnak fizetést, a Nemzeti Front dokumentumaiból ítélve a párt országos vezetésének tagjai.

A kettős tisztség azt sejteti a nyomozóhatóság szerint, hogy az uniós fizetések ellenében az érintettek nem kizárólag az EP-nek végeznek munkát. A szabály szerint pedig aki az EP-től kap fizetést, annak ott is kell dolgoznia, és az EP munkájához kapcsolódó feladatokat kell elvégeznie.

A Nemzeti Front szerdai közleményében elítélte az eljárást, amit politikai akciónak nevezett. A párt szerint Francois Hollande francia államfő és Manuel Valls francia kormányfő kezdeményezte a nyomozást „azzal a céllal, hogy akadályozza, ellenőrizze és megfélemlítse a patrióta ellenzéket”. 

A francia nyomozók most azt próbálják megállapítani, hogy a Nemzeti Front az EP-asszisztenseknek fenntartott pénzekből fizeti-e a munkatársait, mégpedig úgy, hogy fiktív módon Strasbourgban jelenti be őket. Ha a gyanú beigazolódik, törvénytelen pártfinanszírozás és bizalommal való visszaélés miatt indulhat eljárás. A Nemzeti Front visszautasította a vádakat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.