Piszkos bombához is használható radioaktív anyag lehet az Iszlám Államnál

Szerdán jelentette a Reuters hírügynökség, hogy ismeretlenek tavaly Irakban

 "nagyon veszélyes" 

radioaktív anyagot loptak el, ami elképzelhető, hogy az Iszlám Államnál kötött ki, hogy piszkos bombát készítsenek belőle. A információ állítólag  bagdadi környezetvédelmi minisztériumból szivárgott ki. A radioaktív anyag egy laptop méretű, különleges borítással ellátott táskában tárolták, és tavaly november tűnt el a a dél-iraki Bászra városában lévő Weatherford olajipari vállalat egyik raktárából. 

Fotó: AFP / HO / Site Intelligence Group

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem erősítette meg a hírt, és az amerikai olajcég sem nyilatkozott a lopásról. A kiszivárgott dokumentum szerint a táskában lévő készülékben az Irídium 192-es izotópja volt, közel 10 gramm. 

 A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség besorolása szerint az izotóp helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat, ha napokig van valaki kitéve a sugárzásnak, akkor halálos is lehet. 

Állítólag az iraki hadsereg, rendőrség és titkosszolgálatok hatalmas erőket mozgósítottak, hogy felkutassák az ellopott anyagot. (MTI/Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.