Kezdődik a brüsszeli csúcs Nagy-Britannia és az EU jövőjéről

eu
2016 február 18., 16:09
comments 174

Csütörtök este kezdődik a brüsszeli EU-csúcs, aminek a hosszabb távú tétje, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad-e. Erről ugyanis hamarosan népszavazást fognak tartani az országban, David Cameron miniszterelnök pedig feltételeket szabott az Európai Bizottság felé, hogy milyen esetekben hajlandó a bennmaradás mellett kampányolni. Ezeket kéne most elfogadni Brüsszelben. 

Mint korábban részletesen írtuk, a feltételcsomag legérzékenyebb része a kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalók szociális juttatásait megvágó intézkedések lehetnek. 

A csütörtöki induláskor még kevés részletet tudni, de Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke meglehetősen bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy sikerül megállapodásra jutni Nagy-Britannia uniós reformigényeiről a délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozón.

Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, a kétnapos tanácskozás résztvevőinek még számos kérdést meg kell oldaniuk, ugyanakkor 

"meggyőződése, hogy Nagy-Britannia konstruktív és aktív tagja lesz az Európai Uniónak". 

"A megállapodás még nincs kész, de a nap végére készen lesz" - mondta a brüsszeli testület vezetője a Martin Schulz európai parlamenti elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

David Cameron brit kormányfő a találkozóra megérkezve kijelentette, nehéz tárgyalások következnek, de jó szándékkal és kemény munkával sikerülhet megegyezésre jutni. Mint mondta, ha lesz rá lehetőség, megköti a megállapodást, viszont nem fog olyan egyezményt elfogadni, amely nem felel meg az igényeiknek. "Harcolni fogok Nagy-Britanniáért" - mondta még el. 

photo_camera AFP / EMMANUEL DUNAND

Angela Merkel német kancellár kifejtette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak. Hozzátette, a kérdésről az ülést megelőzően egyeztetni fog a francia elnökkel és a holland kormányfővel, a megállapodást azonban az unió huszonnyolc tagállamának kell elfogadnia. Mint mondta, Németországnak érdeke Nagy-Britannia uniós tagsága, a végső döntést viszont a briteknek kell majd meghozniuk.

Mark Rutte, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke elmondta, hogy a tárgyalások rendkívül előrehaladott állapotban vannak, mindazonáltal sok munka van még hátra.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy sorsdöntő csúcstalálkozóra kell készülni. Tusk a csúcstalálkozó előtt még tartott egy utolsó egyeztetést David Cameronnal, annak részleteiről azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

Francois Hollande francia államfő szerint bár a megállapodás szükséges és lehetséges, nem sértheti az unió alapelveit. Hollande arra is figyelmeztetett, hogy ha Nagy-Britanniát kivételes bánásmódban részesítik, akkor más tagállamok is kivételeket fognak követelni maguknak.

Hasonlóan vélekedett Beata Szydlo lengyel miniszterelnök is, aki közölte, hogy "egyetértésre akarnak jutni, de nem bármi áron".

A kétnapos brüsszeli találkozó középpontjában előreláthatóan két kérdés lesz: a menekültválság és Nagy-Britannia uniós reformkövetelései. A csütörtöki nyitónapon főként az utóbbi kerül terítékre, tájékozott források szerint a tárgyalás a munkavacsora után akár késő éjszakáig is elhúzódhat.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást. David Cameron e célból minden egyes tagállami vezetővel legalább két alkalommal egyeztetett, húsz tagországba ellátogatott, Junckerrel, Schulzzal és Tuskkal pedig közel harminc megbeszélést folytatott. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.