Terrorizmussal vádolják a férfit, aki hangadó volt a röszkei határátkelő megrohamozásánál

migráció
2016 február 18., 08:11
comments 116

A kormány már eddig is a röszkei határátkelőnél tavaly szeptemberben történteket emlegette példaként a magyarországi terrorizmusra, am alapján - ha átmenne az alaptörvény módosítása - életbe lehetne léptetni egy rendkívüli helyzetet, akár korlátozni a médiát, kijárási tilalmat lehetne bevezetni. 

Most az ügyészség leírta, mit követett el az a szír férfi, aki ellen terrorcselekmény elkövetése miatt emeltek vádat, a TEK fogta el és Orbán Viktor azt mondta róla a közrádióban, hogy "fogtunk terroristát".

A vádirat szerint a vádlott, aki egyébként ciprusi - így az unió területére szabad belépést és mozgást biztosító - útlevéllel is rendelkezik 2015. év szeptemberében részben saját erejéből, részben pedig embercsempészek segítségével eljuttatta Szíriában lakó családját Törökországon, majd az un. balkáni útvonalon keresztül Röszkéig. 

A vádlott és családtagjai 2015. szeptember 16. napján dél körül értek Magyarország és Szerbia határához, majd a Röszke II-es határátkelőhely közelében lepihentek. 

Délután 2 óra előtt röviddel a vádlott a lezárt, kordonnal és rendőri erőkkel megerősített határátkelőhelyhez ment, hogy érdeklődjön az átjutás feltételei felől. 

Ezt követően a vádlott az ott felgyülemlett több száz fős tömeg tagjaként követelte a határ megnyitását és a Magyarország területére való szabad bejutást annak ellenére, hogy több alkalommal közölték velük, hogy a határátkelő nem lesz megnyitva és jogszerűen a közeli tranzitzónában léphetnek be. 

A tömeg látva, hogy a határátkelőhely a követelés ellenére nem nyílik meg, kövekkel és különféle tárgyakkal dobálni kezdte a rendőrsorfalat, illetőleg a rendőrség a határátkelő biztosítása érdekében könnygázt, vízágyút vetett be. 

A vádlott közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy 2 órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, valamint közölte azt is, hogy ha nem biztosítanak részére angol tolmácsot, akkor megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. 

A vádlott közvetlen környezetében tartózkodóknál ekkor már kések, botok, sátorvasak és kövek voltak. 

Miután a vádlottal angolul is közölték, hogy a határ lezárva marad és át kell menniük a tranzitzónához, a vádlott mikrofonba kiabálta, hogy 5 percet ad a határ megnyitására. 

A követelések ellenére a határátkelő továbbra sem nyílt meg, a tömeg egyre agresszívabbá vált, s intenzív kődobálás kezdődött 15 óra 50 perc körüli időben. 

A kialakuló zavargás alatt a vádlott hátrament, követ tört, majd röviddel 5 óra előtt három alkalommal is kővel a rendőrsorfalat megdobta. 

Ezt követően a tömegzavargás során a migránsok a kerítést bedöntötték, a kapu láncát leverve azt kinyitották, majd jogellenesen Magyarország területére léptek vádlottal együtt, figyelemmel arra is, hogy a rendőrsorfal az erőszakos cselekmények intenzitására hátrébb vonásra került. 

Ekkor a vádlott az ország területén történő tartózkodása alatt két kiskorú gyermeket is a rendőrsorfal elé helyezett. Mintegy 10 perccel ezután tömegoszlatás kezdődött, melynek keretében az ország területére illegálisan belépett személyeket kiemelték, illetőleg Szerbia területére visszaszorították a vádlottal együtt. 

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottat tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével, továbbá állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja. 

A vádlott vádemeléskor előzetes letartóztatásban volt. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.