Több a figyelemzavaros gyerek, vagy csak jobban figyelünk a figyelemzavarra?

impakták
2016 február 18., 19:56

Az utóbbi időben egyre nő az ADHD-val, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdők száma. Az USA déli államaiban már 20 százalékot is elérheti az arányuk. De lehet, hogy ez a növekedés csak a "gonosz" pszichológusok műve?

"Bezzeg a mi időnkben a gyerekek csak simán élénkek voltak, ezzel szemben ma, ha kicsit is izgágák, már rájuk fogják, hogy ADHD-sok, és teletömik őket gyógyszerekkel. Elveszik a gyerekkorukat." Tegye fel a kezét, aki még nem botlott bele efféle érvelésbe a nagy kék közösségi oldalon! Régen persze minden, még az ADHD-helyzet is nyilván jobb volt. Mi azért biztos, ami biztos, megkérdeztük Takács Ádámot, az Emlékezet és Nyelv Kutatócsoport kutatóját, hogy mennyire van alapja az ilyen kijelentéseknek. Amit válaszolt, azt itt hallgathatják meg:

link Forrás

Érdemes lehet egy korábbi adásunkat is meghallgatni, ahol más aspektusból közelítettük meg a Ritalin-kérdést:

link Forrás


(Az adásban elhangzó, podcast hallgatási szokásokat mérő kérdőív itt érhető el. A kitöltést előre is köszönjük.)

(A podcastet Varga Máté (CriticalBiomass) és Zsiros László Róbert (Szertár) készíti. Köszönet jár a podcast elkészítéséhez nyújtott segítségért a 444 szerkesztőségének, különösen Sarkadi Zsoltnak, a FabLab Budapestnek, illetve a podcast szignálját készítő Tövisházi Ambrusnak. Ha támogatni akartok, vagy csak ötleteket, kommenteket küldeni, az impaktak_kukac_gmail.com-ra írjatok.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.